Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vlad Ivanov vorbeşte despre filmul “La Gomera” şi fluieră în limbaj “el silbo” (Interviu în excusivitate)

ivanov.jpeg

Actorul Vlad Ivanov interpreteazà rolul principal (masculin) în filmul lui Corneliu Porumboiu "La Gomera", prezentat în competitie la Cannes
Actorul Vlad Ivanov interpreteazà rolul principal (masculin) în filmul lui Corneliu Porumboiu "La Gomera", prezentat în competitie la Cannes

Rolul principal (masculin) din filmul «La Gomera» al lui Corneliu Porumboiu este interpretat de Vlad Ivanov. Actorul este astfel la a doua colaborare cu regizorul, zece ani după o primă apariţie în «Poliţist, adjectiv». Aflat şi el la Cannes, unde “La Gomera” este în competiţia oficială, în cursă pentru La Palme d’or, Vlad Ivanov i-a acordat un interviú în exclusivitate colegului nostru Vasile Damian. Pentru început, actorul evocă filmările, condiţiile în care s-a derulat turnajul. La sfârşitul interviului, îl veţi auzi însă pe Ivanov şi fluierând în limbaj “el silbo”, cel folosit de mafioţii din film pentru a comunica între ei fără să fie înţeleşi.

“A fost foarte frumos dar a fost un film dificil. Ce m-a bucurat a fost că Corneliu, care era cel mai reprezentativ regizor al minimalismului românesc, acum a făcut o schimbare majoră în stilul şi limbajul său cinematografic. E un film stil “noir” şi foarte montat.”

“Cel mai greu pentru mine au fost filmările în oceanul Atantic unde apa era de 4-5 grade. Frigul era greu de suportat nu doar pentru mine ci şi pentru restul echipei. Operatorul de exemplu a trebuit să intre în apă cu scuba cam, cu cameră subacvatică, erau oameni care stăteau pe mal, şamd. Filmul a fost însă extraordinar de bine pregătit şi dacă nu am fi avut în spate o echipă, nu minunată ci de nota o mie, care să ne facă viaţa uşoară şi care să înţeleagă exact ce vrea Corneliu, nu cred că am fi reuşit. Echipa a fost de-a dreptul minunată.”

“Am vorbit cu Corneliu despre Cristi, personajul poliţistului pe care-l joc în “La Gomera”, şi el spunea că ar fi acelaşi poliţist din “Poliţist, adjectiv” dar 30 de ani mai târziu. Dacă în “Poliţist, adjectiv” personajul meu de atunci credea în sistem şi încerca să-i convingă şi pe ceilalţi poliţişti că sistemul e bun şi trebuie să creadă în el, de data aceasta este un personaj blazat, un personaj care nu mai crede în sistem, care vrea să plece din sistem tocmai pentru că e un sistem corupt. De aici şi tot tumultul ăsta sufletesc care se întâmplă în el. E vorba de o schimbare majoră nu numai în viaţa lui profesională ci în viaţa lui profundă pe care o trăieşte. Nu cred însă că s-a gândit cineva să facă legătura cu actuala situaţie a corupţiei din România.”

“A învăţa limbajul “el silbo” a fost ceva foarte provocator şi extrem de difícil pentru noi, ca actori, să învăţăm această limbă. O limbă originară de pe insula La Gomera, o insulă vulcanica şi greu accesibilă. E motivul pentru care oamenii au inventat această limbă. In pregătirea filmărilor, a venit la Bucureşti un professor de “el silbo”. Timp de două săptămâni, câte 4 ore pe zi – mai mult nu se poate, e foarte difícil şi eram cu ochii scoşi – am luat lecţii dar mi-a plăcut foarte mult. Corneliu spune că a ales această limbă pentru că, comunicarea în zilele noastre este din ce în ce mai inexistente. Poate că acest limbaj universal ar putea să ne lege gândurile.”

Actorul Vlad Ivanov (dreapta) împreunà cu Vasile Damian, la sediul distribuitorului Diaphana (Cannes, 18 mai 2019)

Vlad Ivanov vorbeşte despre filmul “La Gomera” şi fluieră în limbaj “el silbo” (Interviu în excusivitate)