Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marine le Pen condamnată să returneze 300.000 de euro Parlamentului European

marine_le_pen_sefa_partidului_francez_de_extrema_dreapta_-adunarea_nationala_fostul_front_national.jpg

Marine le Pen, sefa partidului francez de extrema dreapta -Adunarea Nationala (fostul Front National).
Marine le Pen, sefa partidului francez de extrema dreapta -Adunarea Nationala (fostul Front National).
Sursa imaginii: 
REUTERS/Ints Kalnins

Marine Le Pen, lidera partidului francez de extremă dreapta –  Rassemblement national/ Adunarea Naţională, fostul Front Naţional,  va trebui să înapoieze 300.000 de euro Parlamentului European. Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene a venit cu doar câteva ore înainte de scrutinul european de duminică. Marine le Pen a fost condamnată iniţial în iunie 2018 dar a făcut apel la decizie.

Ancheta a fost declanșată după sesizarea Parlamentului European care a observat că mai mulți asistenți ai europarlamentarilor Frontului Național au fost plătiți de Bruxelles, deși numele lor figurau și în organigrama partidului, în Franța.

Mai exact, Marine le Pen a fost anchetată pentru că a plătit din fondurile Parlamentului European o asistentă, între anii 2010 – 2016. Aceasta a lucrat pentru eurodeputată și pentru Frontul Național, din Paris, în vreme ce Parlamentul European se reunește alternativ la Bruxelles și Strasbourg.

Acum, Marine Le Pen susţine că este victima unei decizii politice dar că răspunsul la «aceste manevre», după cum le denumeşte, «se va vedea la urne».

Încă o dată Marine Le Pen se tranformă în victimă, urmează să fie văzut efectul la această decizie, asupra rezultatului de duminică.

În 2017,  Parlamentul European i-a blocat salariul de europarlamentar, pentru a putea recupera o parte din pagubă, înainte ca le Pen să se retragă pentru a candida la alegerile prezidențiale franceze din 2017.

Cu puţin înainte de votul de duminică, pentru alegerile europene, formaţiunea ei se află în fruntea sondajelor.

În afară de această chestiune, a asistenţilor parlamentari fictivi, în Franţa, Marine le Pen este anchetată pentru «detunare de fonduri publice», alături de alţi 15 membri ai partidului.