Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cannes: Palme d’or 2019 pentru filmul “Parasite” al sud-coreeanului Bong Joon-Ho

palme_dor.jpeg

Sud-coreeanul Bong Joon-Ho, realizator al filmului "Parasite" obtine La Palme d'or 2019
Sud-coreeanul Bong Joon-Ho, realizator al filmului "Parasite" obtine La Palme d'or 2019

Filmul «Parasite» («Parazit») al realizatorului sud-coreean Bong Joon-Ho a fost recompensat duminică seara cu La Palme d’or a festivalului de film de la Cannes. Fraţii Jean-Pierre şi Luc Dardenne pentru regie şi Antonio Banderas pentru interpretare masculină figurează de asemenea, printre alţii, în palmaresul acestei ediţii 2019 de o calitate net superioară celor din ultimii ani. Vă reamintim că şi România era prezentă în competiţie cu filmul «La Gomera» regizat de Corneliu Porumboiu.

«Parasite» este primul film sud-coreean recompensat cu o Palme d’or la Cannes. Pelicula evocă o dramă familială dar este totodată şi un thriller. Violenţa inegalităţilor sociale din Coreea de sud, descrise de-a lungul acestui film, dar şi povestea de familia şi regia au cucerit nu doar criticii dar şi juriul din acest an prezidat de mexicanul Alejandro Gonzalez Inarritu.

Bong Joon-Ho, regizorul filmului, în vârstă de 49 de ani, este un reprezentant al noului val sud-coreean. Déjà prezent la Cannes cu “Okja” în 2017, un film controversat aici întrucât era produs de Netflix, Bong revine azi în independent pe croazetă şi obţine La Palme d’or. «Sunt foarte onorat şi am fost dintotdeauna foarte inspirat de cinemaul francez. Le mulţumesc regizorilor Clouzot şi Chabrol” a declarat laureatul Palme d’or în momentul înmânării recompensei.

Grand Prix – Marele premiu – un fel de Palme d’or bis, a revenit filmului «Atlantique» al franco-senegalezei Mati Diop, o poveste despre exil, tentaţia imigraţiei spre Europa şi fantome care revin. Vizibil emoţionată, regizoarea de abia a reuşit pe scena Palatului festivalurilor să-şi ţină lacrimile. Ea spune că “filmul este şi o declaraţie de dragoste celor care trăiesc pe străzile Dakarului”, capitala Senegalului, acolo unde se petrece filmul.

Premiul juriului a fost atribuit anul acesta ex-aequo filmului «Les Misérables» (Mizerabilii) al franco-malianului Ladj Ly şi peliculei «Bacurau» a brazilienilor Kleber Mendonça Filho şi Juliano Dornelles. Pe scena festivalului, Ladj Ly a explicat că filmul lui «evocă raporturile dintre diversele populaţii din teritoriu. Singurul lor inamic comun este mizeria, de aceea vreau să dedic filmul tuturor mizerabililor, tuturor săracilor din Franţa şi de pretutindeni”.

Premiul pentru regie a revenit fraţilor belgieni Jean-Pierre şi Luc Dardenne pentru filmul «Le jeune Ahmed» (Tânărul Ahmed), povestea din zilele noastre a unui tânăr radicalizat. “Mulţumim juriului că a recompensat un film care se vrea un imn, o odă vieţii. Am filmat un tânăr fanatic religios în aceste vremuri sumbre dificile în care populismele identitare şi crispaţiile religioase cresc. Am vrut să filmăm un apel la viaţă, la diferenţă, care este şi misiunea, vocaţia cinemaului” a spus Luc Dardenne alături de fratele său Jean-Pierre.

Premiul pentru scenariu a fost atribuit peliculei “Portrait de la jeune fille en feu” (Portretul tinerei fete în flăcări) al regizoarei franceze Céline Sciamma, o poveste de dragoste între două femei, o pictoriţă şi modelul ei, în secolul 18.

Premiul pentru interpretare feminină a revenit actriţei anglo-americane Emily Beecham pentru rolul din “Little Joe” al regizoarei austriece Jessica Hausner în timp ce premiul pentru interpretare masculină i-a fost atribuit lui Antonio Banderas pentru rolul din «Dolor y gloria» (Durere şi glorie) al regizorului spaniol Pedro Almodovar. Actorul, în vârstă de 58 de ani, i-a făcut o adevărată declaraţie de dragoste lui Almodovar. “Il respect, îl admir, îl iubesc, este mentorul meu şi mi-a dat atât de mult încât această recompensa trebuie să-i fie dedicată” a spus Banderas.

In fine, având în vederea calitatea ridicată a multor filme în competiţie anul acesta, juriul a instituit în mod excepţional un Premiu special atribuit filmului «It must be heaven» al regizorului palestinian Elia Suleiman.

 

Iată întregul palmares al Festivalului de film de la Cannes.2019:

 

Palme d’or 2019: “Parasite” al sud-coreeanului Bong Joon-Ho

Grand Prix: “Atlantique” al regizoarei franco-senegaleze Mati Diop

Premiul juriului : ex-aequo «Les Misérables» al franco-malianului Ladj Ly şi «Bacurau» al brazilienilor Kleber Mendonça Filho şi Juliano Dornelles

Premiul pentru regie : Fraţilor Jean-Pierre şi Luc Dardenne pentru filmul «Le jeune Ahmed»

Premiul pentru scenariu : “Portrait de la jeune fille en feu” al regizoarei franceze Céline Sciamma

Premiul pentru interpretare feminină : Emilie Beecham pentru rolul din “Little Joe” al regizoarei austriece Jessica Hausner

Premiul pentru interpretare masculină:  Antonio Banderas pentru rolul din «Dolor y gloria» al regizorului spaniol Pedro Almodovar

Premiul special : «It must be heaven» al regizorului Palestinian Elia Suleiman

Caméra d’or (atribuit primului lungmetraj prezentat în competiţie în toate cele 4 selecţii) : «Nuestras madres» al regizorului guatemaltez César Diaz

 
Cannes: Palme d’or 2019 pentru filmul “Parasite” al sud-coreeanului Bong Joon-Ho