Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Estimări alegeri europene: În Franţa iese câştigătoare dreapta extremă

cap_de_lista_pentru_extrema_dreapta_rassemblement_national_-_jordan_bardella_isi_pronunta_discursul_victorios_in_alegerile_europene_26_mai_2019_paris.jpg

Cap de lista pentru extrema dreapta Rassemblement national - Jordan Bardella îsi pronunta discursul victorios în alegerile europene, 26 mai 2019, Paris.
Cap de lista pentru extrema dreapta Rassemblement national - Jordan Bardella îsi pronunta discursul victorios în alegerile europene, 26 mai 2019, Paris.
Image source: 
AFP/Bertrand Guay

Aflat în prima linie pentru a condamna populismul, dar slăbit după doi ani la putere şi şase luni de criză declanşată de mişcarea Vestele galbene, preşedintele Emmanuel Macron a ajuns pe locul doi la alegerile europene, după Rassemblement national / Reuninea Naţională, formaţiune de extremă dreapta condusă de Marine le Pen.

Lista Rassemblement national a fost condusă de Jordan Bardella şi a ieşit câştigătoare, arată două estimări, cu aproximativ 24%.

Lista partidului prezidenţial – La République en Marche a fost condusă Nathalie Loiseau şi a obţinut undeva între 22 şi 23%, conform primelor estimări.

Rassemblement national (RN), condus de Marine Le Pen, finalista necâştigătoare din alegerile prezidenţiale din 2017 contra lui Emmanuel Macron, îşi confirmă astfel statutul de prim partid de opoziţie în Franţa.

În 2014, formaţiunea lui Marine le Pen, care la vremea respectivă se numea Frontul Naţional, obţinuse 24,9% din voturi.

Pentru La République en Marche (LREM), nu poate fi vorba de un eşec căci actualul scor este apropiat de rezultatul primului tur de scutin al prezidenţialelor din 2017,  24%.

«Este o imensă satisfacţie » s-a bucurat Jordan Bardella iar pentru el «puterea suferă un veritabil eşec». În opinia sa “Uniunea Europeană nu mai poate ignora dorinţa oamenilor de suveranitate” şi a făcut un apel la constituirea unui grup puternic de forţe eurosceptice în Parlamentul European.

Surpriza alegerilor franceze se regăseşte în locul trei: ecologiştii obţin aproape 12% (comparativ cu 8,9% în 2014) şi devansează astfel dreapta tradiţională, Les Républicains, care au primit 8% din voturi (comparativ cu 20,8% în 2014). “Nu am reuşit să ne facem auziţi », s-a scuzat liderul Laurent Wauquiez, plângându-se de cele două formaţiuni care au dominat alegerile, RN şi LREM.

Partidul Socialist obţine 6% din voturi (comparativ cu 14% în 2014).

Altfel spus, nu există niciun efect «vestele galbene», comentează France Presse.