Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Donald Trump primit de Impăratul Japoniei

2019-05-27t022415z_2124909418_rc1410c12300_rtrmadp_3_japan-usa_0.jpg

Preşedintele american Donald Trump şi împăratul Japoniei, Naruhito, 27 mai 2019, Tokyo
Preşedintele american Donald Trump şi împăratul Japoniei, Naruhito, 27 mai 2019, Tokyo
Image source: 
Franck Robichon/Pool via Reuters

Preşedintele american Donald Trump este primul şef de stat străin primit de noul împărat al Japoniei, Naruhito. Pe agenda liderului de la Casa Albă a mai figurat, luni 27 mai, o întîlnire cu premierul japonez Shinzo Abe, iar marţi 28 mai cei doi demnitari vor vizita o bază navală comună. Donald Trump a făcut la Tokyo cîteva declaraţii de politică externă comentate abundent de mediile de informare.

Cînd Donald Trump îl vorbeşte de bine pe dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, faptul nu poate scăpa analiştilor. Preşedintele american a ţinut să exprime "marele respect" care există între Statele Unite şi Coreea de Nord. "Multe lucruri bune legate de Coreea de Nord se vor întîmpla în viitor", a spus Donald Trump.

El a mai minimizat importanţa testelor făcute de nord-coreeni cu rachete cu rază scurtă de acţiune. "Coreea de Nord a lansat cîteva mici arme, ceea ce i-a deranjat pe unii în ţara mea, dar nu şi pe mine" a mai spus imprevizibilul Donald Trump, citat de Agenţia France Presse.

Nu este exclus ca partidele de golf jucate cu Shinzo Abe, precum şi un spectacol de sumo, să fi avut o influenţă benefică şi pacificatoare asupra lui Donald Trump. În Franţa cotidianul Le Figaro consideră că preşedintele american se îndreaptă cu paşi mici spre un război cu Iranul. Înainte de a pleca spre Tokyo Donald Trump a ordonat trimiterea unui nou contigent de 1500 de soldaţi în Orientul Apropiat, regiune în care se află staţionaţi în total 70 000 de militari americani. La Tokyo, însă, Donald Trump s-a arătat dispus să dialogheze cu iranienii şi a afirmat că nu doreşte ca "lucruri teribile" să se producă în zonă… Agenţiile de presă mai arată că Shinzo Abe se pregăteşte să efectueze o vizită în Iran, nu este exclus ca el să fie şi purtătorul unui mesaj din partea lui Trump.

Relaţiile Statelor Unite cu Japonia sunt cît se poate de bune şi cordiale, dar Trump a ţinut să le spună japonezilor că există un enorm dezechilibru comercial între cele două ţări, favorabil Japoniei, ceea ce ar trebui "corectat".