Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parisul cere un proces "echitabil" pentru jihadiştii francezi judecaţi în Irak

irak.jpg

Prizonieri supectaţi că ar fi aparţinut Organizaţiei stat islamic, Bagdad, mai 2018.
Prizonieri supectaţi că ar fi aparţinut Organizaţiei stat islamic, Bagdad, mai 2018.
Sursa imaginii: 
Ammar Karim / AFP

In Irak, în ultimele trei zile, şase francezi au fost condamnaţi la moarte întrucît au făcut parte din Organizaţia stat islamic. Franţa face însă demersuri pentru ca respectivii să nu fie executaţi.

Ministrul de externe francez Jean-Yves le Drian a explicat poziţia Parisului: Franţa se opune pedepsei cu moartea, aceasta este o chestiune de principiu. In acelaşi timp Franţa refuză să-i primească înapoi pe solul ei pe acesti jihadişti avînd cetăţenie franceză, şi să-i judece la ea acasă. Ei trebuie judecaţi, dar în condiţiile unui proces echitabil, acolo unde au comis atacuri şi asasinate, a spus demnitarul francez.

Mai multe asociaţii de apărare a drepturilor omului au denunţat în ultimele luni tocmai această lipsă de garanţii, în Irak, în materie de "proces echitabil". Potrivit organizaţiei neguvernamentale Transparency Internatioanal, Irakul este una dintre ţările din lume cu cel mai înalt grad de corupţie, ţara se situează pe locul al 12-lea în această ierarhie negativă. Există deci riscul ca respectivii jihadişti să fie torturaţi sau judecaţi sumar pentru a fi apoi executaţi repede.

Pînă acum la Bagdad au fost condamnaţi în jur de 500 de străini, bărbaţi şi femei, care s-au înrolat în rîndurile Organizaţiei stat islamic. Nici unul dintre ei, pînă acum, nu a fost însă executat.

Ministerul de externe francez arată că serviciile consulare franceze de la Bagdad sunt gata să le ofere asistenţă juridică francezilor judecaţi în Irak pentru apartenenţă la o organizaţie teroristă. Potrivit legislaţiei irakiene, orice persoană care a aparţinut unei astfel de organizaţii, fie că a combătut sau nu, este pasibilă de sentinţa capitală.

In Franţa, familiile jihadiştilor fac presiuni ca respectivii inculpaţi pentru activităţi teroriste sau deja condamnaţi la moarte să fie repatriaţi. Fără îndoială, o condamnare de închisoare pe viaţă în Franţa este preferabilă pentru aceste familii decît să ştie că fiii lor au fost executaţi în Irak. Anul trecut, în Irak, au fost excutate 52 de persoane, iar în 2017 au fost executate 125 de persoane. Opinia publică din Europa nu este în nici un caz favorabilă ideii de a-i reprimi pe sol european pe cei plecaţi să ucidă în numele lui Allah.