Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ecologia şi imigraţia, primele preocupări ale europenilor

denmark-election_0.jpg

Campanie electorală pentru europene în Danemarca, ministrul finanţelor Kristian Jensen, vice-preşedinte al Partidului liberal, distribuind tracte la Coopenhaga pe 7 mai
Campanie electorală pentru europene în Danemarca, ministrul finanţelor Kristian Jensen, vice-preşedinte al Partidului liberal, distribuind tracte la Coopenhaga pe 7 mai
Image source: 
Ritzau Scanpix/Nils Meilvang via REUTERS

Din analiza rezultatelor la alegerile europene de duminică se desprind două principale preocupări ale alegătorilor: protecţia mediului înconjurător şi imigraţia. Neliniştile legate de schimbările climaterice se reflectă în scorul foarte bun obţinut de ecologişti pe ansamblul Europei, şi mai ales în ţări precum Franţa şi Germania. Neliniştile legate de imigraţie se reflectă în scorul foarte bun obţinut de partidele care denunţă laxismul în materie de imigraţie. Este ceea ce observă în cotidianul Le Figaro jurnalistul şi scriitorul Renaud Girard.

Renaud Girard a scris mai multe cărţi despre Orientul Apropriat, despre Afganistan şi Pakistan, şi este un expert în relaţiile internaţionale. El constată, în articolul său, că stînga europeană are, în prezent, o culoare mai degrabă verde decît roz, dat fiind succesul ecologiştilor în multe ţări. Citez din articolul său publicat pe 28 mai în Le Figaro: "Tinerele cupluri care votează cu verzii refuză să pună în pericol bunăstarea copiilor lor, ca şi sănătatea acestora, în numele unui productivism industrial care pare să vină dintr-o altă epocă".

Această observaţie mi se pare esenţială. Poate că ar trebui să decretăm încheiată, depăşită epoca agriculturii intensive pe bază de îngrăşăminte chimice, epoca industriilor poluante, epoca goanei după profit imediat în dauna prezervării mediului înconjurător. A le lăsa moştenire copiilor o planetă epuizată este un act de cinism şi de imoralitate care ar trebui penalizat juridic…

Mai rămîne de văzut ce ar trebui făcut concret pentru ca viitoarele generaţii să poată beneficia de aceeaşi calitate a vieţii pe care au avut-o părinţii lor, dar fără să distrugă în acelaşi ritm natura.

Uniunea Europeană va trebui să adopte o politică energetică mai puţin poluantă, explică Renaud Girard. Dar în acelaşi timp ecologiştii vor trebui “să surmonteze un obstacol ideologic”. Citez din articolul său: “Ecologiştii trebuie să-şi depăşească aversiunea iraţională faţă de energia nucleară, care este energia curată a viitorului. (…) Înlocuirea, în Germania, a energiei nucleare prin energia pe bază de cărbune este o catastrofă, în acelaşi timp pentru sănătatea publică şi pentru emisiile de bioxid de carbon. Atîta vreme cît nu vor surmonta această contradicţie, verzii un vor putea influenţa politica energetică a Uniunii Europene".

Si în privinţa imigraţiei europenii au transmis un mesaj clar. Renaud Girard nu face parte dintre acei editorialişti care se grăbesc să condamne în bloc diverse ţări din Europa de răsărit pentru prudenţa lor faţă de imigraţia ilegală. Citez din nou din articolul jurnalistului francez: “Sunt foarte numeroşi europenii care se consideră într-o situaţie de  insecuritate culturală în faţa fluxului migrator provenind din ţările musulmane. Tările grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia) proclamă că nu vor să primească decît creştini ca refugiaţi. Majoritatea europenilor sunt ataşaţi frontierelor lor. Ei preferă o imigraţie controlată şi legală decît o imigraţie ilegală stimulată de traficanţii de fiinţe umane".

Poate că pentru unii actori ai vieţii politice astfel de fraze sună ca fiind incorecte din punct de vedere politic. În orice caz,  Renaud Girard are curajul să spună ce gîndeşte şi mai ales să traducă în cuvinte ceea ce spun de fapt europenii prin votul lor.