Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa: importantă mobilizare a tinerilor în favoarea ecologiei

jadot-pv.jpeg

Yannick Jadot, cap de listă al formaţiunii Europe Ecologie Les Verts, la RFI
Yannick Jadot, cap de listă al formaţiunii Europe Ecologie Les Verts, la RFI
Image source: 
RFI

Ecologiştii cîştigă teren în Europa şi beneficiază de sprijinul tinerilor, iată o concluzie care se desprinde din analiza rezultatelor la scrutinul european de duminică. În Franţa şi Germania tendinţa este evidentă, ca şi în alte ţări din vestul şi din nordul Europei. În partea răsăriteană a continentului însă, de exemplu într-o ţară mare precum Polonia, întîlnirea dintre tineret şi ecologie întîrzie să se producă.

In Franţa numele lui Yannick Jadot, cap de listă al formaţiunii Europe Ecologie Les Verts, începe să fie cunoscut de marele public. El a reuşit marea performanţă de a scoate ecologia de sub umbrela ideologică a stîngii precum şi de sub tutela unor oportunisme politice. Militînd pentru un fel de ecologie a bunului simţ, a urgenţei cetăţeneşti, Yannick Jadot a ştiut să convingă un sfert din electoratul avînd între 18 şi 34 de ani. Formaţiunea sa devine a treia forţă politică în Franţa şi trimite 12 deputaţi în Parlamentul de la Strasbourg.

Un fenomen similar s-a produs şi în Germania, în Belgia, în Marea Britanie, în Irlanda, în Austria şi în unele ţări scandinave. Mai precis tinerii i-au creditat pe ecologişti considerînd că apără o cauză justă, că au un program situat deasupra rivalităţilor politice, un program de interes general, urgent pentru toată lumea şi de fapt pentru toată planeta.

Verzii, cum li se mai spune uneori formaţiunilor ecologiste, au mai obţinut şi în trecut scoruri bune la alegerile europene. Recordul lor istoric este cel din 2009 cînd au totalizat peste 16 la sută din voturi. Aceste formaţiuni au rămas însă divizate sau au fost instrumentalizate de alte forţe politice. Vor reuşi ele de data aceasta să evite această eroare?

Să mai observăm că votul tinerilor nu s-a repartizat în acelaşi fel în diversele ţări ale Europei. In Spania, Italia, Grecia, precum şi în ţările Europei de est partidele ecologiste sunt ca şi inexistente, scrie Le Monde.

Oarecum paradoxală este situaţia în ţările scandinave. In Suedia, tinerii au votat în marea lor majoritate cu formaţiunile de dreapta. Iar fenomenul Greta Thunberg (este vorba despre eleva care a lansat o mişcare internaţională de protest împotriva lipsei de interes a guvernelor pentru ecologie) nu a avut nici un efect special. În schimb în Finlanda ecologiştii, în mare parte graţie tinerilor, s-au situat pe locul al doilea, o premieră absolută în această ţară.

In Spania majoritatea tinerilor votează cu stînga, dar nici o formaţiune ecologistă nu a avut vreun succes notabil.

In acest tablou Polonia ocupă un loc aparte: pe tineri parcă nu-i interesează nici politica şi nici ecologia. Polonezii s-au mobilizat în mod evident pentru acest scrutin, s-au dus în număr mai mare la urne decît în urmă cu cinci ani, dar vîrsta medie a elecoratului este în jur de 45 de ani.

Germania rămîne ţara în care ecologiştii, precum şi mobilizarea tinerilor în favoarea ecologie, se manifestă cel mai spectaculos. Verzii, “Die Grünen” s-au situat pe locul al doilea. 34 la sută din electoratul avînd sub 30 de ani a votat cu verzii germani, ceea ce le va da de gîndit în mod serios partidelor tradiţionale. Cotidianul Le Monde vorbeşte despre un "divorţ" dintre tinerii germani şi conservatori. Dar nici stînga radicală, Die Linke, nu a mai reuşit ca în trecut să capteze încrederea tinerilor. Sunt multe veşti bune deci după aceste alegeri europene, şi bine ar fi ca responsabilii politici să înţeleagă mesajul ecologist al tinerilor.