Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Istoric francez: "Putem vorbi astăzi de constituirea unui adevărat spaţiu politic european"

parlament0.jpg

Sedinţă de lucru în Parlamentul european
Sedinţă de lucru în Parlamentul european
Image source: 
REUTERS/Vincent Kessler

Alegerile europene de pe 26 mai au remodelat peisajul politic al Europei: iată o părere exprimată de mulţi oameni politici şi comentatori avizaţi. Nimic nu va mai fi ca înainte, a avertizat, de exemplu, ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian. Parlamentul european, care dispune de puteri importante, se îndreaptă spre o nouă configuraţie în care ecologiştii şi liberalii vor avea un cuvînt mai mare de spus.

Alegerile au suscitat o abundenţă de analize în Franţa, cum era şi firesc, cu noi semnale de alarmă din diverse direcţii. Unul dintre ele vine din partea revistei L’Express care consideră că actuala confruntare Emmanuel Macron – Marine Le Pen ascunde anumite pericole. De fapt, explică realizatorii dosarului, acest clivaj nu este benefic pentru democraţie. Dreapta şi stînga sunt eliminate din joc şi totul se va concentra în jurul a doi lideri şi a două concepte: “progresismul” şi “naţionalismul”.

Un fel de vid riscă să se creeze în jur ceea ce nu poate fi un cadru normal pentru funcţionarea democraţiei, şi în nici un caz pentru reinventarea ei. Cu atît mai mult cu cît nu există nici un fel de pasarele între cele două forţe, nici un dialog posibil. În mod tradiţional, extrema dreaptă în Franţa este considerată de mediile de informare ca reprezentînd "inacceptabilul", chiar dacă acest "inacceptabil" are "caracter legal".

In ce priveşte Parlamentul european, el va fi dominat de pro-europeni dar cu o mai accentuată tendinţă ecologică şi liberală. Partidul popular european, pe de o parte, şi alianţa progresistă a socialiştilor şi a democraţilor, pe de altă parte, au constituit un tandem de la primele alegeri europene, în 1979. Un tandem în sînul Parlamentului european care a reprodus modelul marilor coaliţii din peisajul politic german, scrie Clément Daniez în L’Express. Acest tip de joc politic a ajuns însă la ultimele sale resurse şi nu se mai poate reproduce în noua configuraţie a Parlamentului european.

Istoricul Christophe de Voogd vede în rezultatul votului de duminică un mesaj clar al popoarelor europene: ele doresc să aibă o influenţă mai mare asupra Bruxelles-ului. Citez din interviul acordat de istoric cotidianului Le Figaro: "Putem vorbi astăzi de constituirea unui adevărat spaţiu politic european. S-a terminat cu atitudinea de indiferenţă a popoarelor faţă de Uniune. Pînă acum popoarele au acceptat în mod tacit să lase cîrma în mîinile guvernanţilor şi ale elitelor politice naţionale şi europene."  

Istoricul francez ne dă, de fapt, o veste bună. Europenii, preocupaţi din ce în ce mai mult în ultimii ani de problema imigraţiei, de distrugerea mediului înconjurător şi de dispariţia unor avantaje sociale, par să spună acum "stop, nu le mai lăsăm mînă liberă politicienilor şi şefilor, trebuie să participăm mai mult la luarea deciziilor".

Personal aş spune că Europa mai are o şansă. În viitorii cinci ani cei care iau deciziile trebuie să fie mai puţin surzi, mai puţin orbi, mai puţin corecţi din punct de vedere politic, mai atenţi la ceea ce îi nelinişte pe oameni, mai puţin complezenţi cu forţele care vor să distrugă Europa… Altfel, ceea ce încă este un spaţiu democratic de dezbatere riscă să devină un spaţiu de sancţiune în fază de dezagregare.

Din Le Figaro mai semnalez o analiză legată de ţările membre ale Grupului de la Visegrad. Ele vor cîntări ceva mai mult în noul echilibru de forţe din cadrul Parlamentului de la Strasburg, ne spune jurnalista şi scriitoarea Laure Mendeville. Ar fi cu totul simplist, mai adaugă ea, să credem că aceste ţări (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia) ar fi anti-europene. După cum şi aşa-zisa bătălie între “progresişti pro-europeni” şi “naţionalişti anti-europen” sună ca o schemă simplistă. Poate că într-adevăr, pentru noi realităţi avem nevoie de noi concepte ca să nu gîndim şi să nu acţionăm simplist.