Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Airbus: 50 de ani de existenţă

Grupul aeronautic european Airbus împlineşte 50 de ani de existenţă. El a fost creat pe 29 mai 1969 din iniţiativa comună a Franţei şi a Germaniei, pentru a deveni ulterior un veritabil succes industrial european. Airbus este principalul concurent al firmei americane Boeing şi de fapt piaţa aeronautică mondială este dominată de cei doi constructori de avioane.

Ciudat mesaj a primit firma Airbus din partea "cerului", sau mai bine spus din partea meteorologiei, în ziua aniversară. Un mare show aerian era programat la Toulouse, mii de persoane au făcut deplasarea dar demonstraţia aeriană a fost anulată din cauza vremii proaste.

Pentru salariaţii firmei serbarea a continuat în interior şi oricum alte evenimente sunt prevăzute în cursul lunii iunie. Dar mesajul merită reţinut: totul rămîne fragil în domeniul industriei aeronautice, iar ultimul cuvînt îl are tot… natura.

Airbus dispune 130 000 de salariaţi de mare calificare pretutindeni în lume şi a devenit un gigant mondial. Oameni de 140 de naţionalităţi lucrează pentru firma care are, cum scrie Le Figaro, “rădăcini europene”.

Aparatul care reprezintă "coloana vertebrală" a grupului este A320, lansat în 1988 şi vîndut pînă acum în 15 000 de exemplare.

De la bun început Airbus a înţeles că trebuie să se impună pe piaţa americană, ceea ce a şi reuşit prin preţuri competitive şi calitatea aparatelor. Agenţia France Presse arată într-o depeşă că la fiecare două secunde un aparat de tip Airbus decolează sau aterizează în lume.

In panoplia grupului figurează multe succese dar şi un eşec comercial, cu avionul gigantic A380 capabil să transporte între 500 şi 800 de pasageri. Din lipsă de comenzi producţia acestor aparate se va opri în 2021.

Patronului grupului, Guillaume Faury declară pentru Agenţia France Presse că industria aeronautică se află în faţa unei revoluţii tehnologice fără precedent. Tehnologia numerică, zborurile autonome, inteligenţa artificială şi motoarele electrice vor redinamiza transporturile aeriene, într-un moment cînd ecologiştii acuză acest sector că este excesiv de poluant. Ideal ar fi ca avioanele să polueze tot mai puţin pentru că altfel multiplicarea circulaţiei aeriene riscă să agraveze starea generală a planetei.