Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atac în Lyon: Principalul suspect susţine că a acţionat în numele Daesch

un_algerian_in_varsta_de_24_de_ani_a_fost_retinut_luni_27_mai_dupa_ce_vineri_seara_a_ranit_13_persoane_cu_ajutorul_unui_pachet_capcana_in_lyon.jpg

Un algerian în vârsta de 24 de ani a fost retinut luni, 27 mai, dupa ce vineri seara, a ranit 13 persoane cu ajutorul unui pachet capcana, în Lyon.
Un algerian în vârsta de 24 de ani a fost retinut luni, 27 mai, dupa ce vineri seara, a ranit 13 persoane cu ajutorul unui pachet capcana, în Lyon.
Image source: 
REUTERS/Emmanuel Foudrot

Un algerian în vârstă de 24 de ani, reţinut de luni în cazul atacului cu explozibil din Lyon a recunoscut că a conceput pachetul capcană pe care l-a depus în faţa unei brutării din centrul oraşului. 13 persoane au fost rănite vineri în urma exploziei acestui pachet.

Deloc comunicativ iniţial, acest suspect al atentatului de la Lyon de vineri seară, a început să facă primele declaraţii de abia după 48 de ore după ce a fost reţinut. A recunoscut că el a realizat pachetul capcană şi că a acţionat în numele grupării teroriste Stat Islamic, după cum a explicat pentru France Presse surse apropiate dosarului.

Anchetatorii au observat pe bucăţi din mecanismul regăsit la locul exploziei profilul genetic al suspectului principal. Apoi, la domiciliul lui au fost găsite "unele elemente ce pot fi utilizate la realizarea de explozibil".

Dar, rămân incerte motivaţiile suspectului. Anchetatorii încă încearcă să afle de ce a acţionat. Există unele incoerenţe în anchetă, declara chiar ministrul de Interne, Christophe Castaner.

În continuare este reţinut fratele acestui tânăr algerian. Părinţii lor au fost reţinuţi luni dar au fost eliberaţi ulterior, în absenţa unor dovezi care să îi incrimineze, după cum a anunţat Parchetul din Paris.

Vineri, în a doua parte a zilei, un tânăr ce se deplasa pe o bicicletă, a depus în faţa unei brutării situate pe o stradă pietonală, o plasă de hârtie ce conţinea o bombă artizanală cu şuruburi şi un dispozitiv de declanşare de la distanţă.

Dispozitivul conţinea o cantitate mică de explozibil, acelaşi tip utilizat în atentatele din 13 noiembrie 2015 din Paris.