Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Donald Trump scoate arma vamală contra mexicanilor

trump.jpg

Presedintele american Donald Trump, la Casa albà, 16 mai 2019
Presedintele american Donald Trump, la Casa albà, 16 mai 2019
Sursa imaginii: 
MANDEL NGAN / AFP

Preşedintele american Donald Trump ameninţă Mexicul cu arma vamală. In cazul în care ţara nu face nimic pentru a stopa fluxul de migranţi care încearcă să treacă frontiera spre SUA, liderul de la Casa albă spune că începând cu 10 iunie va taxa toate produsele mexicane cu 5%. Drepturile vamale vor creşte cu 5 procente în fiecare lună pentru a atinge 25% în octombrie, a mai precizat Trump. O ameninţare cu dublu tăiş.

Noua ameninţare trumpiană a venit pe calea obişnuită, reţeaua Twitter, vectorul de comunicare preferat al liderului de la Casa albă. Asta după ce Donald Trump distribuise în prealabil, tot pe Twitter, imagini cu un grup de peste o mie de mexicani care au încercat, în zadar, să treacă graniţa cu SUA în noaptea de miercuri spre joi.

Reamintim că la începutul anului, Trump ameninţase că va închide frontiera mexicană  sau că va impune drepturi vamale pe maşinile importate din Mexic dacă autorităţile de la Mexico nu sunt mai eficiente în stoparea caravanelor de migranţi central-americani care doresc să ajungă în America de nord.

Taxele vamale, iată se confirmă din nou, sunt arma favorită a preşedintelui american pentru a obţine câştig de cauză. In cazul de faţă, dosarul priveşte imigraţia. Temă pe care şeful executivului american nu reuşeşte s-o rezolve pe cale legislativă din cauza opoziţiei democrate din Congres.

Folosind arma vamală, Donald Trump riscă să-i penalizeze însă pe consumatorii şi pe firmele americane. Intr-adevăr, Mexicul a exportat anul trecut în SUA produse în valoare de aproape 350 de miliarde de dolari. Bunuri manufacturate dar mai ales produse agricole. In caz de taxe suplimentare, preţul acestor se va repercuta direct pe tarabele pieţelor americane.

In fine, obişnuit să ne surprindă cu decizii contradictorii, Trump riscă prin aceste noi taxe pe care vrea să le impună mexicanilor, să complice ratificarea noului tratat de liber-schimb Canada-SUA-Mexic, acord care a fost trimis de Casa albă ... ieri Congresului american. Acest text prevede tocmai reducerea taxelor vamale pe care Trump vrea acum să le mărească.

Mexicul este principalul partener comercial al SUA

In urma anunţului făcut de liderul de la Casa albă privind aplicarea unor taxe de 5% pe toate produsele mexicane importate în SUA, autorităţile mexicane au reacţionat tardiv şi diferit. In timp ce vice-ministrul de externe mexican descria taxa evocată de Trump drept „dezastroasă”, preşedintele mexican i-a scris omologului său american o scrisoare în care îi explică faptul că „nu crede în legea talionului”. Incercând să reacţioneze cu prudenţă, fără provocări inutile şi fără să supraliciteze, Andres Manuel Lopez Obrador a mai estimat că „problemele sociale, precum imigraţia, nu se rezolvă cu impozite şi măsuri constrângătoare.”

Analiştii afirmă că o eventuală fragilizare a economiei mexicane, prin impunerea de noi taxe vamale, ar putea declanşa un nou val de imigraţie spre SUA. In mod paradoxal şi în ciuda imaginilor vehiculate de Trump pe Twitter, imigraţia mexicană spre SUA a atins cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii.

Să mai spunem în încheiere că economia mexicană depinde aproape în exclusivitate de vecinul ei din nord. 80% din exporturile mexicane merg în SUA iar pentru americani, Mexicul este principalul partener comercial, înaintea Chinei şi a Canadei.

 
Donald Trump scoate arma vamală contra mexicanilor