Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China acuză SUA de „terorism şi şovinism economic”

china.jpg

Summit-ul asiatic de la Singapore va fi dominat de relatiile sino-americane
Summit-ul asiatic de la Singapore va fi dominat de relatiile sino-americane
Sursa imaginii: 
REUTERS/Edgar Su

Războiul comercial China-SUA riscă să se agraveze. Autorităţile de la Beijing, până acum mai degrabă conciliante cu americanii, au anunţat vineri că de sâmbătă vor impune noi taxe vamale pe anumite produse americane după ce Washington luase măsuri similare. De asemenea, Beijing întocmeşte o „listă neagră” a firmelor străine „nefiabile”. Schimbarea de ton a chinezilor este surprinzătoare.

Noua retorică chineză este surprinzătoare. Beijing a acuzat America lui Trump de „terorism, şovinism şi hărţuire economică”. Vice-ministrul chinez de externe a estimat că „suntem contra războiului comercial dar nu ne temem de nimic”.

Furia chinezilor vine după ce Donald Trump a decis la începutul lunii să mărească cu 25% taxele vamale pe produse chinezeşti în valoare de 200 de miliarde de dolari. De asemenea, Beijing nu apreciază deloc noile atacuri ale lui Trump contra sectorului strategic al telecomunicaţiilor. Reamintim că Washington îşi aţinteşte atacurile contra firmei Huawei care fabrică al doilea cel mai vândut smartphone din lume şi este numărul unu mondial al reţelei 5G.

China a decis deci să treacă la atac cu „armele” împrumutate de la americani: taxele vamale. Ministerul chinez al comerţului a întocmit astfel o „listă neagră a firmelor străine nefiabile”. Apoi, Beijing a decis să impună, începând de mâine, sâmbătă, taxe suplimentare de 25% pe produse americane în valoare de circa 60 de miliarde de dolari. Lista de produse este foarte mare şi diversă: cosmetice, articole de bucătărie, echipamente sportive, piane, jucării, prezervative, şamd. Exporturile de substanţe rare, minereuri indispensabile pentru înaltele tehnologii pe care le produce şi transformă China, fac parte şi ele din produsele ce vor fi suprataxate începând de mâine. Mediile de informare chinezeşti sugerează că Beijing ar putea merge chiar mai departe, restrângând de exemplu exporturile de astfel de substanţe spre SUA. O astfel de măsură ar fi un simbol foarte puternic şi ar marca o cotitură în conflictul care opune de un an de zile principalele două puteri economice ale planetei. 80% din aceste substanţe rare folosite de fabricanţii americani provin din China. O stopare a acestor exporturi ar da chinezilor un atuu suplimentar în dificilele negocieri comerciale pe care le poartă cu Washington.

 
China acuză SUA de „terorism şi şovinism economic”