Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Donald Trump din nou în Europa: comemorări istorice şi dosare delicate

trump.jpg

Donald Trump
Donald Trump
Sursa imaginii: 
REUTERS/Jack Taylor/Pool

Preşedintele american Donald Trump îşi începe luni 3 iunie o vizită de trei zile în Marea Britanie, urmînd să plece apoi în Franţa pentru a participa, pe 6 iunie, la celebrările legate de debarcarea din Normandia. Liderul de la Casa Albă revine într-o Europă care se întreabă însă tot mai des dacă America mai este marele ei aliat.

În materie de festivităţi şi ceremonii săptămîna aceasta va fi una cît se poate de intensă. Vizita de stat a lui Donald Trump în Marea Britanie, la invitaţia reginei Elisabeta a II-a, se va desfăşura cu tot fastul de rigoare. In Franţa, pe data de 6 mai, la ceremoniile legate de trecerea a 75 de ani de la debarcarea din Normandia, Donald Trump se va afla în compania omologului său francez Emmanul Macron dar şi a doamnei Theresa May. Pentru premierul britanic aceasta va fi o reuniune la nivel înalt de adio dat fiind că pe 7 iunie urmează să devină efectivă demisia ei.

Donald Trump soseşte într-o Europă pe care nici nu o cunoaşte prea bine şi nici nu o iubeşte. El a jubilat cînd Marea Britanie a votat pentru ieşirea din Uniune, iar mulţi europeni nu-i pot ierta acest lucru. Manifestaţii anti-Trump sunt prevăzute de altfel şi în Marea Britanie şi în Franţa.

Într-un interviu acordat publicaţiei Sunday Times, Donald Trump le dă cîteva sfaturi "preţioase" doamnei Theresa May şi lui Nigel Farage, printre altele acela de a nu plăti factura retragerii din Uniunea Europeană şi de a opta pentru un Brexi fără acord. Publicaţia franceză Le Journal du Dimanche se întreabă dacă Donald Trump va încerca sau nu să se vadă cu Nigel Farage, cel care a fondat partidul Brexit-ului. O astfel de întîlnire ar însemna o umilire pentru Theresa May, afirmă un analist britanic, universitarul Thomas Mills, citat de Le Journal du Dimanche.

Discuţiile lui Donald Trump cu preşedintele francez Emmanuel Macron, pro-european convins care speră să relanseze construcţia europeană, se anunţă interesante şi probabil fără menajamente. Cei doi vor aborda numeroase teme, iar în privinţa unora riscă să nu fie pe aceeaşi lungime de undă,  cum ar fi ordinea internaţională, criza din Orientul Apropiat, Iranul şi relaţiile comerciale. Ei vor mai discuta şi despre summit-ului G7 găzduit de Fraţa la sfîrşitul lunii  august la Biarritz.