Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mesaj chinez către Statele Unite: China deschisă dialogului dar gata şi de înfruntare

Strategia preşedintelui american Donald Trump, care decretează sancţiuni comerciale sau măreşte taxele vamele ori de cîte ori vrea să exercite presiuni politice asupra unor ţări, riscă să aibă grave efecte negative asupra   economiei americane şi mondiale. Este o observaţie a specialiştior făcută după ce săptămîna trecută liderul de la Casa Albă a anunţat sancţiuni comerciale împotriva Mexicului, în contextul în care Statele Unite se află deja în plin război comercial cu China.

„Nici o provocare nu va frîna dezvoltarea Chinei”. Acest avertisment este publicat de Agenţia de presă China Nouă, ca răspuns la războiul vamal decretat de Donald Trump la adresa chinezilor. „Războiul comercial nu va face ca America să fie great again” a mai declarat în context un responsabil de la Beijing, aflat la Singapore unde week-end-ul trecut a avut loc un summit pe tema apărării şi securităţii în Asia.

China a mai publicat o „carte albă”, un document de 21 de pagini în care încearcă să demonstreze lumii că Washington-ul îşi sabotează propria economie dacă măreşte taxele vamale pentru produsele chineze.

China păstrează însă o poartă deschisă pentru dialog, o declară chiar ministrul chinez al apărării, Wei Fenche, care nu uită însă să menţioneze şi faptul că ţara sa este perfect pregătită şi pentru o înfruntare.

In paralel şi preşedintele mexican Manuel Lopez Obrador a lansat un apel la dialog după ce Donald Trump a ameninţat că ridică taxele vamale pentru produsele mexicane, dacă Mexicul nu frînează presiunea migratorie la frontiera sa cu Statele Unite.

Donald Trump le-a dat un ultimatum mexicanilor: pînă pe 10 iunie ei trebuie să facă un gest, să ia nişte măsuri concrete pentru ca numărul de imigranţi clandestini, mexicani dar şi din întreaga Americă latină, să scadă. In caz contrar... Ei bine, în caz contrar tot americanii riscă să sufere pentru că Mexicul este primul furnizor de produse agricole al Americii. Uneori logica lui Donald Trump este greu de înţeles, şi pare să penalizeze în primul rînd America.