Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


In culisele turneului de la Roland-Garros (Video)

20190529_161323.jpg

Atelierul Babolat, acolo unde se racordeazà zilnic aproape 500 de rachete pe perioada turneului de la Roland-Garros
Atelierul Babolat, acolo unde se racordeazà zilnic aproape 500 de rachete pe perioada turneului de la Roland-Garros
Image source: 
Vasile Damian

La Roland-Garros, jucătorii de tenis sunt partea vizibilă a iceberg-ului. Pentru ca turneul parizian, singurul turneu de Mare Slam pe zgură, să funcţioneze cum trebuie, mii de angajaţi lucrează în culise. Bucătari, dresori de vulturi, specialişti ai zgurei, arbitrii sau racordori de rachete – agitaţia este cvasi-permanentă în culisele turneului parizian.

Centrul nevralgic pentru jucători se află sub terenul numărul 1. Acolo, în subsol, într-o hală de mărimea unui teren de tenis, este instalat centrul de racordare a rachetelor. Babolat, firma care are exclusivitatea acestei activităţi pe perioada turneului de la Roland-Garros, are de lucru până peste cap: în medie, aproape 500 de rachete sunt reparate zilnic în atelierul în care activează 20 de angajaţi permanenţi în timpul turneului.

La suprafaţă, mai exact în aer, activează dis de dimineaţă ... trei vulturi. Dresorul Ludwig şi soţia sa Gonda dau drumul răpitoarelor pe la 6 dimineaţa. Scopul este de a speria porumbeii şi ciorile care survolează terenurile. Odată plecate păsările din preajmă, cei trei vulturi revin la cuştile lor instalate undeva la adăpostul publicului dar în incinta complexului de la Roland-Garros.

„Baletul” pregătitorilor de teren începe şi el foarte matinal. Pe la 6 şi jumătate dimineaţa, aproape 190 de persoane intră în acţiune dintre care 10 doar pentru centralul Philippe Chatrier. Măturat, zgâriat, curăţat şi eventual adus un adaos de zgură – un teren de tenis cere multă atenţie.

Adevărata animaţie începe la 9 şi jumătate când se deschid porţile pentru marele public. Primele meciuri nu sunt niciodată programate înainte de ora 11. In timp ce 250 de băieţi de mingi îşi fac încălzirea, cei 300 de arbitrii de linie ai meciurilor zilei se pregătesc şi ei intens. Ce contează cel mai mult pentru ei este ca în timpul orei pe care o petrec pe teren să fie concentraţi la maximum doar pe ceea ce se întâmplă pe teren.

In jurul orei 13 se agită centrul de presă, instalat anul acesta, provizoriu, în fostul muzeu al tenisului de la Roland-Garros. Este ora când s-au terminat déjà primele meciuri şi vin pentru interviuri diverşii jucători şi jucătoare.

Sportivi care profită pe perioada turneului de un tunel subteran ca să ajungă de la centralul Philippe Chatrier până la terenul nr. 14 aflat la celălalt capăt al complexului sportiv. Foarte util când este aglomeraţie la suprafaţă, respectivul adevărat labirint subteran a fost dotat recent şi cu maşinuţe de golf pentru a-i transporta rapid pe jucătorii mai leneşi.

Cei 256 de jucători şi jucătoare care participă la faza finală a turneului de la Roland-Garros au la dispoziţie, în subosulul centralului, alături de vestiare, de câte un dulap pentru ţinutele lor respective. Odată echipaţi în vestiare, sportivii pot apela la serviciile medicilor sau kinetoterapeuţilor prezenţi dacă nu au venit cu echipa lor proprie.

In fine, puţin înainte de ora 10 seara, când se termină ultimele meciuri ale zilei, intră în acţiune „armata” de măturători. In timp ce aleeile şi tribunele diverselor terenuri sunt curăţate, cele 17 terenuri de zgură sunt acoperită cu huse din plastic pentru a le prezerva de eventualele ploi nocturne.

 
In culisele turneului de la Roland-Garros