Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comemorare internaţională, pe ţărm britanic, a Debarcării din Normandia

omaha0.jpg

6 iunie 1944, ziua Debarcării în Normandia
6 iunie 1944, ziua Debarcării în Normandia
Sursa imaginii: 
AFP/HO

Miercuri 5 iunie, în contextul celebrărilor legate de trecerea a 75 de ani de la Debarcarea din Normandia, mai mulţi şefi de stat şi de guvern se reunesc la Portsmouth, pe coasta britanică. Din acest port a plecat, pe 6 iunie 1944, o parte din armada aliată spre ţărmul francez, pentru a deschide un nou front împtriva lui Hitler.

Acest port din Marea Britanie găzduieşte de fapt şi principala comemorare internaţională legată de Debarcare. In jurul reginei Elisabeta a II-a se vor afla Donald Trump, Emmanuel Macron, Angela Merkel… Mai participă primul ministru canadian Justin Trudeau, şeful gurvenului belgian Charles Michel, regele Harald al Norvegiei şi regele Willem-Alexander al Olandei.

In ce-l priveşte pe Donald Trump, el va efectua o scurtă deplasare în Irlanda dar îşi va petrece noaptea pe sol francez. Joi 6 iunie, la ora 11 dimineata, preşedinţii Donald Trump şi Emmanuel Macron se vor afla împreună la o ceremonie organizată la cimitirul american de la Colleville-sur-Mer.

In Franţa sunt repertoriate 280 de evenimente cu ocazia trecerii a 75 de ani de la debarcare. Ceremoniile solemne alternează cu baluri populare, cu focuri de artificii şi cu demonstraţii militare. Încă de luni mii de colecţionari de materiale militare au "invadat" Normandia, mai ales în zona plajelor de debarcare, scrie Agenţia France Presse. Debarcarea de pe 6 iunie 1944 a fost cea mai mare operaţiune de acest gen din toate timpurile: 7000 de nave au participat la eveniment aducînd pe plajele din Normandia peste 132 000 de soldaţi aliaţi.

Intr-un comunicat al Palatului Elysée putem citi următoarele: "Ziua de 6 iunie este o ocazie de a ne aminti de sacrificiul tuturor combatanţilor veniţi să elibereze Franţa şi Europa în numele aceluiaşi ideal." In ciuda multor divergenţe pe care Parisul le are în prezent cu Washington-ul, preşedinţia franceză reaminteşte că prietenia franco-americană rămîne indefectibilă.