Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Carlos Ghosn (şi) în vizorul justiţiei franceze

ghosn.jpg

Carlos Ghosn la Tokyo, 23 mai 2019
Carlos Ghosn la Tokyo, 23 mai 2019
Sursa imaginii: 
AFP/JIJI PRESS

Constructorul francez de automobile Renault plănuieşte să lanseze urmăriri judiciare contra fostului său patron, emblematicul Carlos Ghosn, consemnat la domiciliu în Japonia după ce a stat luni de zile în închisoare la Tokyo. Decizia vine după ce un audit lansat de firmă a descoperit „cheltuieli suspecte” în valoare de 11 milioane de euro realizate de o filială a grupului din Olanda.

Auditul intern a fost lansat în urmă cu câteva luni de Renault şi partenerul său nipon, Nissan. In centrul atenţiei, filiala grupului din Olanda, RNBV. Concluziile auditului confirmă că „există deficienţe în sânul RNBV în ceea ce priveşte transparenţa financiară şi procedurile de control ale cheltuielilor”.

Pe scurt, cele 11 milioane de euro „cheltuieli suspecte” ar putea veni de la supracosturile de deplasare ale lui Carlos Ghosn în avioane private sau de la „donaţiile făcute de fostul patron unor ONG-uri” afirmă auditul.

Pe baza acestor concluzii, consiliul de administraţie a decis să le ceară reprezentanţilor Renault şi Nissan să ia contact cu instanţele de la RNBV pentru a lansa acţiuni judiciare în Olanda. In paralel, „statul francez va depune toate elementele noi în faţa justiţiei şi va exista o plângere în acest sens depusă de Renault” a confirmat Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei. Reamintim că statul francez, cu 15% din acţiuni, este acţionarul de referinţă al constructorului de automobile.

Avocatul francez al lui Carlos Ghosn a criticat opacitatea procesului, cerând să aibă acces la toate documentele. „Ni se vorbeşte de cheltuieli nejustificate dar nu ni se spune care sunt acestea. Cum vreţi atunci să răspundem?” a declamat Jean-Yves Le Borgne agenţiei France Presse.

Castelul Versailles şi Le Grand Trianon, închiriate gratuit lui Carlos Ghosn

Societatea RNBV, aflată acum în centrul atenţiei, este o filială jumătate-jumătate (50-50) deţinută de Renault şi Nissan. Structura a fost creeată de Carlos Ghosn pentru a încarna alianţa între cei doi constructori la nivel operaţional. De mai multe luni, Nissan acuză această structură că ar masca în fapt cheltuielile personale ale lui Carlos Ghosn.

Reamintim că actualmente Carlos Ghosn este cu domiciliu forţat în Japonia în aşteptarea procesului său după ce a fost încarcerat mai multe luni de zile la Tokyo. Justiţia niponă l-a inculpat de 4 ori: de două ori pentru disimulare de venituri în documentele bursiere şi de două ori pentru abuz de încredere şi deturnare de fonduri de la Nissan. Fostul mare patron neagă aceste acuzaţii şi se consideră victima unui complot urzit de Nissan. Noile revelaţii făcute de auditul publicat acum îi vor complica apărarea. Mai ales că Ghosn este bănuit şi de alte malversaţii.

Castelul Versailles şi Le Grand Trianon i-au fost astfel închiriate gratuit lui Ghosn ca să-şi organizeze mariajul. Prestaţia este evaluată la 50.000 de euro. Dosarul Nissan menţionează de asemenea existenţa unor reşedinţe de lux la Beirut, Rio şi Paris pentru ex-marele patron franco-libanezo-brazilian. De asemenea, Carlos Ghosn este bănuit că i-ar fi vărsat un salariu de câteva sute de mii de euro unei surori ale sale şi că ar fi donat bani unor universităţi libaneze. In fine, în Franţa, Parchetul naţional financiar a deschis o anchetă preliminară contra fostului ministru al Justiţiei Rachida Dati şi contra celebrului criminolog Alain Bauer, ambii bănuiţi de contracte dubioase cu filiala olandeză RNBV a grupului Renault-Nissan.

 
Carlos Ghosn (şi) în vizorul justiţiei franceze