Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Este al treilea război mondial unul tehnologic?

2018-09-17t015237z_1793364419_rc1e93e12bb0_rtrmadp_3_china-technology_0.jpg

Conferinţă internaţională pe tema inteligenţei artificiale găzduită de oraşul Shaghai în septembrie 2018
Conferinţă internaţională pe tema inteligenţei artificiale găzduită de oraşul Shaghai în septembrie 2018
Sursa imaginii: 
REUTERS/Aly Song

Două reuniuni internaţionale cu o puternică încărcătură simbolică au avut loc practic în acelaşi timp, dar la două mii cinci sute de kilometri distanţă. Liderii occidentali s-au văzut pe coasta britanică, la Portsmouth, pentru a sărbători 75 de ani de la Debarcarea din Normandia, operaţiune care a fost decisivă pentru eliberarea Franţei şi a Europei de dominaţia nazistă. Preşedintele rus Vladimir Putin nu a fost invitat la aceste cermonii, deşi în mod normal şi-ar fi avut locul alături de liderii american, britanic, francez şi canadian… Să nu uităm că Rusia a fost aliatul acestor ţări în cursul celui de-al doilea război mondial. Vladimir Putin are însă şi el o agendă încărcată, pentru că se vede la Moscova cu omologul său chinez Xi Jinping, pentru a deschide “o nouă eră” în relaţiile dintre cele două ţări. Analizăm semnificaţiile acestor coincidenţe de calendar politic şi diplomatic.

Aceste coincidenţe spun multe despre un fel de nouă cortină de fier care se instalează pe planetă. Da, într-o lume normală preşedintele rus ar fi trebuit să se afle la celebrarea Debarcării din Normandia. Numai că lumea de azi nu mai este una normală.

In urmă cu cinci ani, la cea de-a 70-a aniversare a Debarcării, Putin a făcut deplasarea, la invitaţia preşedintelui francez de atunci, François Hollande, pentru a participa la ceremonii. Era oare lumea, acum cinci ani, ceva mai “normală” decît acum? Existau, evident, şi atunci tensiuni, dar parcă nu începuse ceea ce astăzi a devenit “războiul economic” dintre Statele Unite şi China, un conflict care ia proporţii.

În revista L’Express de săptămîna aceasta Laurent Alexandre nu ezită să spună că “al treilea război mondial a început”. Este un război de tip nou, care nu seamănă cu nimic din ce s-a întîmplat pînă acum, nici cu războiul rece, nici cu cursa înarmărilor. Este un război între americani şi chinezi pentru dominaţie tehnologică. Lumea va fi condusă în viitor, tot mai mulţi specialişti spun acest lucru, de cei care vor avea monopolul noii generaţii de internet mobil, 5G, precum şi a inteligenţei artificiale. Ori, după cum scrie Laurent Alexandre, americanilor le este frică în acest moment de chinezi. Citez: “Pentagonul se nelinişteşte întrucît lui îi trebuie 16 ani ca să treacă de la o idee la o armă, în timp ce chinezilor le trebuie doar şase ani”.

Pentru a înţelege ce se întîmplă pe planetă ar trebui poate să ne familiarizăm şi cu nişte termeni noi cum ar fi “imperialism tehnologic”, “putere transumanistă” sau “tehnotatură”.

Primul dintre cele trei concepte citate se înţelege de la sine. China este acuzată în prezent că încearcă să-şi creeze o reţea proprie de căi terestre, maritime şi numerice, mai ales prin marele ei proiect numit “noile rute ale mătăsii”. Imperialismul tehnologic chinez se loveşte însă de monopolul numeric deja creat pe planetă de giganţii americani Google, Amazon, Facebook, Microsoft, Apple… Fostul patron al firmei Google, Eric Schmidt, este citat în revista L’Express cu analiza următoare: “Pînă în 2020 chinezii ne vor ajunge din urmă. În 2025 chinezii vor fi mai buni decît noi, iar în 2030 vor domina industria inteligenţei artificiale”.

Nu este de mirare deci că preşedintele Donald Trump agită arma sancţiunilor pentru toţi aliaţii săi care vor continua să transmită Chinei tehnologie sofisticată sau care vor coopera prea strîns cu chinezii în domeniile “sensibile”.

Un domeniul sensibil este şi cel al “transumanismului”, sau altfel spus al manipulării genetice. Chinezii, s-ar părea, nu au scrupule etice şi morale în această privinţă, cum este cazul cu marile democraţii. Vor reuşi ei să creeze un om mai inteligent prin tehnologia genetică, un om cu un creier avînd un potenţial sporit şi capabil să fie racordat la inteligenţa artificială?

Întrebarea pare desprinsă dintr-un film ştiinţifico-fantastic dar de fapt ţine de actualitatea războiului tehnologic. Aşa ajungem şi la cel de-al treilea termen evocat mai sus, “technotature” în franceză, ceea ce ar putea da naştere în româneşte la “tehnotatură”. Conceptul combină cuvîntul tehnică şi cuvîntul dictatură ceea ce sugerează că într-un viitor nu prea îndepărtat ne putem aştepta la o dictatură a celor care vor cîştiga războiul tehnologic. Mai mult ca sigur că în această perspectivă Xi Jinping încearcă să vadă cît de mult i-ar servi un nou parteneriat cu Rusia, pentru a se opune americanilor.

Dar unde se situează europenii în contextul acestei confruntări? Editorialistul Laurent Alexandre are un răspuns… Europenii, spune el, nu sunt invitaţi la masa negocierilor dintre cele două mari puteri, pentru simplul motiv că ei figurează în meniul de pe masă. Altfel spus ei urmează să fie mîncaţi…