Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Belgia este cel mai mare importator de cocaină din Europa

in_iulie_2018_un_magazin_in_care_se_vindea_cannabis_in_scop_terapeutic_a_fost_inchis_la_annoeullin_in_apropiere_de_lille_la_putin_timp_dupa_ce_a_fost_deschis_in_luna_mai.jpg

În iulie 2018, un magazin în care se vindea cannabis în scop terapeutic a fost închis la Annoeullin, în apropiere de Lille, la putin timp dupa ce a fost deschis în luna mai.
În iulie 2018, un magazin în care se vindea cannabis în scop terapeutic a fost închis la Annoeullin, în apropiere de Lille, la putin timp dupa ce a fost deschis în luna mai.
Sursa imaginii: 
Philippe Huguen, AFP

140 de tone de cocaină au fost descoperite în Europa de-a lungul anului trecut, cea mai mare cantitate găsită vreodată pe o piaţă tot mai concurenţială – după cum arată ultimul raport al Observatorului european al drogurilor şi toxicomanilor dat publicităţii joi. Oferta de cocaină, primul drog utilizat în Europa, cu 3,9 milioane de consumatori în 2017, nu a fost niciodată atât de importantă.

Cel mai îngrijorător aspect în acest raport  – gradul de puritate al cocainei este la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani iar preţul de vânzare este unul stabil şi variază 55 şi 82 de euro pe gram.

Această pudră albă, produsă din foi de coca, în principal în Columbia, Bolivia, Peru este transportată pe mare, cu escale în Caraibe ori în Africa de Vest, zone de tranzit importante.

Traficul de mari cantităţi prin porturi importante este surprinzătoare, arată raportul Observatorului european al drogurilor şi toxicomanilor.

Punctele maritime de intrare a cocainei în Europa se află în Belgia şi în Spania – cu câte 45 şi respectiv 41 de tone de cocaină în 2017. În Franţa au ajuns 17 tone iar în Olanda sub 15 tone de cocaină.

În Europa, un total de 96 de milioane de oameni, cu vârste între 15 şi 64 de ani au experimentat deja un drog ilegal, de-a lungul vieţii lor. În mare parte este vorba de cannabis – aproximativ 25 de milioane de consumatori în anul 2017.

Odată ajunsă în Europa,  cocaína este vândută în mare parte pe internet unde traficul s-a dezvoltat tot mai puternic iar plata se face şi cu monezi virtuale. Raportul vorbeşte chiar de o eventuală “uberizare” a comerţului cu cocaínă.

Progresul tehnologic este exploatat din plin de vânzători făcând lupta anti-drog tot mai dificilă, declara Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru Afaceri Interne, în timpul prezentării raportului, la Bruxelles.

Europa joacă un rol tot mai important în producţia drogurilor de sinteză, aşa cum o arată cele 21 de laboratoare ce au fost închise în 2017. Toate se aflau în Olanda. În 2016, tot în Olanda au fost închise 11 laboratoare în care se fabricau droguri.

Consumul tot mai ridicat cauzează probleme de sănătate, mai arată studiul dat acum publicităţii. 73.000 de persoane au început un tratament specializat pentru diverse probleme de sănătate imputabile consumului de cocaină.