Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europalia – creativitate românească şi diplomaţie culturală: interviu cu Liliana Ţuroiu

bruxelles.jpg

Didier Reynders, ministrul belgian al afacerilor externe, la conferinţa de presă Europalia 2019 dedicată României, Bruxelles, 6 iunie
Didier Reynders, ministrul belgian al afacerilor externe, la conferinţa de presă Europalia 2019 dedicată României, Bruxelles, 6 iunie
Image source: 
RFI

România este invitatul de onoare al Festivalui Europalia, care va începe efectiv în octombrie. Programul participării româneşti a fost anunţat în cadrul unei conferinţe de presă organizată joi 6 iunie la Palatul Egmont din Bruxelles.

Conferinţa a fost deschisă de Didier Reynders, ministrul belgian al afacerilor externe, şi a beneficiat de prezenţa unui mare număr de personalităţi, responsabili politici şi culturali, jurnalişti din Belgia şi din România.

Din partea română au luat cuvîntul ministrul culturii - Valer-Daniel Breaz, peşedinta Institutului Cultural Român - Liliana Ţuroiu,  directorul artistic al festivalului pentru partea română - Horia Barna, precum şi criticul de artă Doina Lemny, curatorul unei importante expoziţii dedicată lui Brâncuşi cu care se va deschide în octombrie manifestarea.

Europalia este un festival internaţional care se desfăşoară o dată la doi ani în Belgia fiind destinat sa promoveze o mai bună cunoaştere între ţări precum şi dialogul cultural. Ajuns la a 27-a ediție, festivalul s-a focalizat pînă acum pe ţări din Europa dar şi din Asia sau America latină.

După Sezonul cultural Franţa-România aflat încă în plină desfăşurare, creativitatea românească are acum încă o şansă majoră de a cîştiga vizibilitate şi apreciere.

La microfonul lui Matei Vişniec, președinta Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, ne-a dat detalii despre acest important festival.

Liliana Ţuroiu, președinta Institutului Cultural Român, despre Europalia 2019.