Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vladimir Putin vrea regândirea rolului dolarului în sistemul financiar mondial

vladimir_putin_si_xi_jinping_la_forumul_economic_de_la_sankt_petersburg_6_iunie_2019.jpg

Vladimir Putin si Xi Jinping la Forumul Economic de la Sankt Petersburg , 6 iunie 2019.
Vladimir Putin si Xi Jinping la Forumul Economic de la Sankt Petersburg , 6 iunie 2019.
Sursa imaginii: 
Dmitri Lovetsky/Pool via REUTERS

Preşedintele rus, Vladimir Putin cere «regândirea rolului dolarului» în sistemul financiar mondial, estimând că moneda americană a devenit un instrument de presiune utilizat de Washington ce are o problemă de încredere în prezent.

"Este evident că schimbările profunde ale sistemului financiar necesită adaptarea organizaţiilor financiare internaţionale, regândirea rolului dolarului, care, după ce a devenit o monedă de rezervă, s-a transformat într-un instrument de presiune pe care Statele Unite îl utilizează în lume", a declarat preşedintele Vladimir Putin în cadrul Forului Economic de la Sankt Petersburg, ce se derulează în prezenţa liderului chinez, Xi Jinping şi a secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres. Încrederea în dolarul american ar fi o “gravă eroare”, consideră Vladimir Putin.

Autorităţile ruse doresc de mult timp să elimine dolarul din economia locală şi să recurgă la monedele locale pentru tranzacţii cu parteneri precum China.

Potrivit datelor Băncii Centrale ruse, în 2013 şi 2017 s-au făcut cu 12% mai puţine tranzacţii în dolari americani în exporturile de servicii şi bunuri. În acelaşi timp, euro a câştigat teren – de la 9% la 16% din exporturi achitate în euro iar rubla a câştigat şi ea 4 procente din piaţa exporturilor.

Pentru importuri, mişcarea este mai puţin importantă dar partea dolarului a trecut de la 41% la 36% din piaţă.

În octombrie, vice-premierul Iuri Borisov anunţa că India va plăti în ruble sistemele anti-aeriene achiziţionate din Rusia.

Măsura este una dificilă în condiţiile în care preţul hidrocarburilor este calculat la scară mondială în dolari americani în timp ce moneda rusă este puţin utilizată în afara frontierelor sale, astfel că partenerii Rusiei nu sunt interesaţi să o folosească în tranzacţiile comerciale.

Delegaţia Chinei este de altfel cea mai numeroasă la acest forum economic ce are loc la Sankt Petersburg : o mie de oameni de afaceri au venit pentru a încheia diverse contracte. Printre ei şi responsabili ai Huawei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a condamnat «tentativele de vânare de pe pieţele mondiale», după cum s-a exprimat, a gigantului chinez Huawei, bănuit de Statele Unite de spionaj.

De partea sa, preşedintele Chinei, Xi Jinping a asigurat că Beijing este pregătit să împartă tehnologia 5G cu toţi partenerii săi, în ciuda neîncrederii ce planează acum asupra gigantului chinez de telecomunicaţii. În Rusia, Huawei a semnat un acord pentru a dezvolta reţeaua 5G împreună cu cea mai mare societate locală de telefonie mobilă.

Liderul Vladimir Putin este de părere că a monopoliza noul val tehnologic înseamnă o sursă majoră de instabilitate mondială. El a mers chiar şi mai departe şi a vorbit despre un egoism economic ce ar putea duce la un război economic şi chiar conflicte armate.

El a denunţat “concurenţa neloială” şi protecţionismul Occidentului, în particular al Statelor Unite. S-a referit nu doar la Huawei ci şi la eforturile americane depuse împotriva gazoductului european North Stream 2.

Vladimir Putin se teme că lumea va "ajunge într-o eră în care regulile internaţionale vor fi înlocuite de mecanisme impuse de o ţară ori de un grup de state influente".

Uniunea Europeană rămâne principalul investitor în Rusia, cu mult înainte de Statele Unite şi China. Schimburile comerciale între Moscova şi Beijing au crescut în 2018 şi s-au situat la 100 de miliarde de dolari, potrivit Kremlin, o cifră record.

Rusia are nevoie să atragă investiţii străine, aşa cum recunoaşte chiar Vladimir Putin. O necesitate crucială în condiţiile unei încetiniri economice, înregistrate la începutul anului dar şi o scădere a popularităţii a preşedintelui rus.

Printre proiectele majore ce leagă Moscova de Beijing : gazoductul Power of Siberia, care a transformat în parteneri gigantul rus Gazprom de cel chinez CNPC şi prin care va fi livrat gaz rusesc Chinei, începând cu decembrie 2019.