Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: dreapta în declin accelerat

pecresse.jpg

Valérie Pécresse, lider al partidului "Republicanii" anuntînd la televiziune plecarea sa din sînul formatiunii, 5 iunie 2019.
Valérie Pécresse, lider al partidului "Republicanii" anuntînd la televiziune plecarea sa din sînul formatiunii, 5 iunie 2019.
Sursa imaginii: 
JACQUES DEMARTHON / AFP

În Franţa, 72 de responsabili politici de dreapta şi de centru-dreapta avînd diferite mandate au semnat duminică o tribună comună prin care îşi anunţă ralierea la partidul de guvernămînt. Comentatorii constată declinul accelerat al dreptei tradiţionale în Franţa.

Tribuna celor 72 de primari şi aleşi locali a apărut în publicaţia Le Journal du Dimanche şi înseamnă într-adevăr un nou moment extrem de dificil pentru vechiul partid conservator care a dominat timp de aproape şase decenii viaţa politică franceză. Reamintesc că după scorul dezastruos obţinut de formaţiunea „Republicanii” la alegerile europene liderul dreptei tradiţionale, Laurent Wauquiez, şi-a dat demisia.

Mulţi analişti spun că preşedintele Emmanuel Macron a reuşit o dublă performanţă: aceea de a demola în acelaşi timp şi stînga şi dreapta, în favoarea unui partid de tip nou, de centru-dreapta, fără precedent în Franţa.

Cei 72 de responsabili politici care trec în tabăra lui Emmanuel Macron denunţă luptele interminabile din interiorul formaţiunii părăsită de ei. Mai este criticat şi faptul că „Republicanii” se opun sistematic unui partid de guvernămînt angajat în reforme pe care de fapt şi dreapta voia să le realizeze.  

„Noi dorim reuşita imperativă a Franţei, şi din acest motiv dorim reuşita preşedintelui Republicii, precum şi a guvernului actual, pentru că nimic nu se va putea construi pe un eventual eşec al acestuia” declară cei 72 de responsabili politici.

În acest moment nu doar stînga şi dreapta sunt în stare de agonie în Franţa, ci şi radicalii de stînga conduşi de Jean-Luc Mélenchon, care aspirau să devină principala forţă de opoziţie. Ori, principala forţă de opoziţie a devenit fosta extremă dreaptă, ea beneficiază de un vot popular important.

Preşedintele Emmanuel Macron începe să aibă în faţa sa un veritabil bulevard pentru prezidenţialele din 2022. El apare deja ca omul providenţial capabil să oprească ofensiva extremei drepte spre funcţia supremă în stat – veritabil coşmar al clasei politice franceze, cu excepţia celor care votează cu Marine Le Pen.