Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Copiii unor jihadişti francezi repatriaţi în Franţa

rsz_000_1001pd_0.jpg

O mamă şi copiii ei într-o tabără de prizonieri jihadişti din nordul Siriei, februarie 2018
O mamă şi copiii ei într-o tabără de prizonieri jihadişti din nordul Siriei, februarie 2018
Image source: 
Delil souleiman / AFP

Autorităţile franceze au acceptat repatrierea a 12 copii orfani provenind din familii jihadiste de origine franceză. Copiii au sosit la Paris luni 10 iunie şi provin dintr-o tabără de persoane deplasate aflată sub control kurd în nord-estul Siriei. Repatrierea copiilor orfani din zone de război rămîne o problemă, ca şi judecarea jihadiştilor de origine franceză în Irak.

Există un fel de presiune exercitată asupra guvernului francez, cu argumente etice şi morale, pentru ca aceşti copii provenind din familii jihadiste să revină pe teritoriul francez şi să fie preluaţi de rudele lor. Executivul nu promite însă nici o măsură generală, ci studierea dosarelor respective caz cu caz. Este important de ştiut de fapt cum vor fi educaţi aceşti copii odată reveniţi în ţara lor de origine, şi de către cine…

Dintre copiii care au venit luni la Paris cel mai mare are zece ani. Pentru moment aceşti copii sunt preluaţi de un serviciu special şi vor fi examinaţi medical. În jur de alţi 200 de copii născuţi din părinţi francezi plecaţi să lupte de partea jihadiştilor se mai află în taberele kurde. Condiţiile în care trăiesc aceşti copii sunt extrem de dificile, spun martorii oculari. Motivul umanitar este de altfel invocat sistematic de cei care cer cît mai rapida repatriere a acestor copii, şi ei pot fi într-adevăt salvaţi, recuperaţi, reeducaţi…

După căderea aşa-zisului califat al Organizaţiei stat islamic, în jur de 12 000 de străini provenind din aproximativ 40 de ţări au rămas prizonieri, mai ales în mîinile kurzilor, în Siria. Dintre aceştia 4000 sunt femei şi 8000 sunt bărbaţi. Kurzii cer ţărilor de origine să-i preia pe aceşti foşti jihadişti. În jur de 4500 ar trebui să se întoarcă numai în Rusia, care a primit însă pînă acum doar 200 de persoane, femei şi copii.

Ministerul francez de externe arată că între 400 şi 500 de jihadişti francezi au ajus prizonieri în mîinile kurzilor după înfrîngerea totală a Organizaţiei stat islamic, pe 23 martie.

Nu există în prezent o strategie internaţională clară în privinţa repatrierii jihadiştilor. Danemarca preferă să le retragă copiilor născuţi din părinţi jihadişti cetăţenia daneză. Statele Unite pledează pentru repatrieri. In Irak însă orice jihadist străin prins riscă pedeapsa cu moartea.