Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


In Rusia, arestarea unui jurnalist provoacă agitaţie în presă, inclusiv în cea oficială

golunov.jpg

Jurnalistul rus Ivan Golunov la tribunalul din Moscova, 8 iunie 2019
Jurnalistul rus Ivan Golunov la tribunalul din Moscova, 8 iunie 2019
Sursa imaginii: 
Vasily MAXIMOV / AFP

Jurnalistul rus Ivan Golunov, specializat în afaceri de corupţie, a fost arestat şi consemnat la domiciliu, săptămâna trecută, în aşteptarea procesului său pentru trafic cu droguri. Presa rusă, inclusiv o parte din cea supusă puterii, consideră însă acuzaţiile nefondate şi se mobilizează în favoarea lui Golunov care primeşte zilnic noi mesaje de susţinere. Miercuri este programată la Moscova o mare manifestaţie pentru a cere eliberarea jurnalistului. Petiţia de sprijin în favoarea lui Golunov a strâns déjà 200.000 de semnături.

ACTUALIZARE:

Autorităţile ruseşti l-au eliberat de sub arestul la domiciliu pe Ivan Golunov şi au abandonat urmăririle judiciare lansate contra lui sub acuzaţia de trafic cu droguri. Justiţia de la Moscova spune că ”va evalua legalitatea acţiunilor poliţiştilor care îl arestaseră” pe jurnalist. In timpul acestei anchete, „poliţiştii respectivi vor fi suspendaţi din funcţie” a mai declarat ministerul de interne. Alţi doi responsabili ai poliţiei vor fi daţi afară.

--------------------

Premieră la Moscova. Luni, pentru prima dată în istoria presei ruse, principalele trei cotidiene independente - Kommersant, Vedomosti şi RBK – au folosit aceeaşi tipografie şi acelaşi titlul – „Sunt, suntem toţi Ivan Golunov” – aluzie directă la elanul de solidaritate care a urmat atentatului contra revistei satirice franceze Charlie Hebdo, în ianuarie 2015.

Intr-o lungă tribună, cele trei publicaţii estimează că „dovezile aduse de anchetatori contra lui Golunov nu sunt convingătoare. Nu excludem deci ca arestarea acestuia să fie legată de activităţile sale de jurnalist. Actele poliţiştilor implicaţi în arestarea lui Golunov trebuie verificate îndeaproape şi cerem o transparenţă maximă în derularea anchetei” mai scriu Kommersant, Vedomosti şi RBK.

Apelul comun lansat de aceste trei ziare este inedit, fără precedent, şi arată îngrijorarea presei. Si nu doar a celei indepedente întrucât şi voci din mediile publice de informare, apropiate deci Kremlinului, l-au sprijinit pe Golunov. Directoarea Russia Today a evocat riscul unei „nedreptăţi” în timp ce canalul de televiziune NTV a criticat metoda poliţiştilor şi corupţia. In faţa acestei situaţii, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse s-a simţit nevoit să afirme că afacerea Golunov „ridică întrebări”. Dmitri Peskov a precizat însă deîndată că „ar fi injust să se pună în cauză sistemul judiciar din ţară”.

Punere în scenă orchestrată de poliţişti

Ivan Golunov, ziaristul în vârstă de 36 de ani arestat joia trecută, este reporter la publicaţia on-line Meduza, bazată în Letonia pentru a scăpa de controlul autorităţilor ruseşti. El s-a specializat în anchete privind corupţia la primăria Moscovei. Recent Golunov a scris însă şi despre malversaţiile diverselor societăţi de pompe funebre din capitala rusă, botezat şi „business-ul cimitirelor”.

Potrivit poliţiei care l-a arestat pe 6 iunie, Golunov încerca să vândă o „cantitate importantă de stupefiante”, în speţă cocaină şi mefedronă, un drog de sinteză. Jurnalistul a cerut să i se analizeze chimic mâinile iar testele au arătat că nu există nicio urmă de droguri pe ele. De asemenea, nu i s-au găsit amprentele pe ambalajele în care se aflau drogurile. Ministerul de interne a prezentat apoi o serie de fotografii cu un adevărat laborator de fabricat droguri pe care spunea că l-a descoperit în casa jurnalistului. Ulterior, aceeaşi instituţie a rectificat informaţia, spunând că pozele nu erau în fapt de la domiciliul ziaristului...

Jurnalistul, ca deatfel şi suporterii săi, afirmă că totul nu este decât o înscenare bazată pe dosare compromiţătoare fabricate dinainte – celebrele kompromat. O punere în scenă orchestrată de poliţişti veroşi, probabil jenaţi de revelaţiile sale privind mafia pompelor funebre din capitală.

Ivan Golunov riscă între 10 şi 20 de ani închisoare. Arestarea sa este privită de comentatori ca o nouă etapă în seria de presiuni pe care le face puterea asupra presei. Faptul că anchetatorii au preferat totuşi să-l pună pe jurnalist în arest la domiciliu decât să-l încarcereze este interpretată ca un pas înapoi făcut de autorităţi de teama unor manifestaţii de amploare.

 
In Rusia, arestarea unui jurnalist provoacă agitaţie în presă, inclusiv în cea oficială