Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brazilia: a fost procesul lui Lula o maşinaţiune?

2019-03-02t202513z_619115991_rc1bc44e9600_rtrmadp_3_brazil-politics-lula_0.jpg

Lula da Silva, 2 martie 2019.
Lula da Silva, 2 martie 2019.
Sursa imaginii: 
Ricardo Stuckert Filho/ Lula

În Brazilia, Curtea supremă a decis să redeschidă dosarul fostului preşedinte Lula da Silva. Cererea sa de punere în libertate va fi reexaminată după ce au apărut unele revelaţii legate de modul în care s-a derulat procesul său. Reamintim că Lula a fost condamnat la opt ani şi zece luni de închisoare pentru corupţie. Un site de investigaţii, The Intercept, îi acuză însă de "conspiraţie" pe cei care l-au anchetat pe Lula da Silva.

Mai precis, cei care au obţinut condamnarea fostului preşedinte sunt acuzaţi că au avut un singur scop: acela de a-l împiedica pe Lula da Silva să participe la alegerile prezidenţiale din 2018. Prin compromiterea principalului candidat al stîngii şi condamnarea sa, stînga braziliană a fost la rîndul ei împiedicată să revină la putere. Principala figură contestată este judecătorul Sérgio Moro. El a pronunţat condamnarea lui Lula în primă instanţă în 2017, şi tot el a devenit apoi ministru al justiţiei şi al securităţii publice după ce Jair Bolsonaro, considerat de extremă dreapta, a cîştiga alegerile.

Pe ce se bazează însă site-ul The Intercept? Pe o serie de înregistrări "explozive", arată, în Franţa, cotidianul Libération. Echipa care lucrează pentru site-ul respectiv ar fi avut acces la un mare număr de mesaje private schimbate între procurori şi judecătorul Sérgio Moro. Respectivele mesaje ar data din perioada 2015-2017, iar investigatorii site-ului ar fi avut acces la ele datorită unor surse anonime.

Potrivit cotidianului Libération din respectivele mesaje nu rezultă că Lula ar fi nevinovat, dar se înţelege clar că în jurul fostului preşedinte a funcţionat o întreagă maşinărie destinată să-l scoată din circuitul politic.

De notat că Lula da Silva a negat continuu acuzaţiile care i s-au adus şi a pretins mereu că este victima unui complot. Ceea ce i s-a reproşat în primul rînd este faptul că ar fi acceptat un apartament în schimbul facilitării unor contracte pentru societatea petrolieră Petrobas.

Revine deci în actualitate o afacere care a marcat profund Brazilia, cu atît mai mult cu cît Lula da Silva a fost timp de mulţi ani ani un veritabil simbol internaţional al stîngii. I s-a spus chiar “Mandela al Braziliei”. În cursul celor două mandate ale sale s-a realizat şi o reformă a justiţiei pentru ca lupta împotriva corupţiei să fie mai eficientă. Iată şi marele paradox: condamnarea lui Lula a fost posibilă pentru că judecătorilor li s-au conferit puteri sporite în anii cînd Lula a condus Brazilia.

In ce priveşte site-ul The Intercept: cel care l-a fondat est un om de afaceri franco-iraniano-american, Pierre Omidyar. Site-ul şi-a propus ca misiune să examineze şi să facă publice date transmise de diverşi lansatori de alertă, începînd cu masa de documente revelate de Edward Snowden.

Nu este exclus ca o nouă saga judiciară să înceapă în Brazilia după revelaţiile site-ului The Intercept. Judecătorul Sérgio Moro beneficiază de o mare cotă de popularitate, este şi unul din motivele pentru care avocaţii lui Lula nu au reuşit să cîştige bătălia mediatică legată de clientul lor. Între timp, însă, şi judecătorului i s-au reproşat unele excese.

Greu de spus deci dacă Lula mai are un viitor politic sau dacă el va putea fi pus în libertate. Sigur este însă că mirajul Bolsonaro s-a epuizat. Popularitatea noului preşedinte este în scădere, măsurile luate de el provoacă noi discordii în sînul societăţii braziliene, modul în care se afişează pe aceeaşi lungime de undă cu Donald Trump nu este pe gustul tuturor, promisiunile sale întîrzie să se concretizeze…

Anii cînd Lula s-a aflat în fruntea Braziliei continuă să rămînă marcanţi pentru mulţi brazilieni, mai ales pentru cei care au ieşit din sărăcie datorită stîngii, cam vreo 20 de milioane de oameni.