Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Contribuţie japoneză la scăderea tensiunii dintre Iran şi Statele Unite

abe-departs-m.jpg

Primul ministru japonez Shinzo Abe în momentul plecării spre Teheran, 12 iunie 2019
Primul ministru japonez Shinzo Abe în momentul plecării spre Teheran, 12 iunie 2019
Image source: 
Jiji Press, AFP

Primul ministru japonez Shinzo Abe şi-a început miercuri 12 iunie o vizită în Iran unde îşi propune să contribuie la detensionarea relaţiilor dintre Teheran şi Washington. Comentatorii se întreabă dacă demnitarul japonez este şi purtătorul unui mesaj american la adresa iranienilor.

Este pentru prima dată, de la revoluţia islamică din 1979, că un şef de guvern japonez efectuează o vizită în Iran. Vizita este scurtă, de numai 24 de ore, dar semnificativă. Shinzo Abe încearcă să joace un rol internaţional mai important, să contribuie la “pacea din Orientul Mijlociu”. De notat că recent preşedintele american Donald Trump a efectuat o vizită la Tokyo, iar dosarul iranian s-a aflat pe agenda discuţiilor.

Dacă America rămîne, pentru majoritatea iranienilor, sinonimă cu politica sancţiunilor, iar pentru ayatolahi răul absolut, Japonia beneficiază de simpatie în Iran. Potrivit agenţiei France Presse iranienii apreciază în special faptul că japonezii au reuşit să se modernizeze fără să-şi abandoneze tradiţiile. Oare consideră iranienii că ar putea urma acest exemplu?

Pentru Shinzo Abe reducerea tensiunilor în regiune, precum şi a tensiunilor dintre americani şi iranieni, ţine de interesele economice ale ţării sale. Japonia importa din Iran 5 la sută din necesarul său de petrol, dar a sistat aceste importuri sub presiunea americană.

Agenţia Reuters afirmă că Iranul va cere Japoniei să-şi asume o operaţiune de mediere între Teheran şi Washington. Decizia lui Donald Trump de a obliga întreaga lume să nu mai cumpere nici un strop de petrol iranian este departe de a fi aplaudată pe întregul mapamond. China, Rusia şi Uniunea Europeană o consideră contra-productivă. Europenii încearcă să instituie chiar un nou mod de a face comerţ cu Iranul, oarecum pe bază de troc, ceea ce nu funcţioneză însă prea bine.

Seful diplomaţiei germane, Heiko Maas, s-a aflat luni 11 iunie la Teheran şi a cerut Iranului să menţină acordul nuclear semnat cu comunitatea internaţională precum şi dialogul cu Europa. Iranul însă le cere europenilor, chinezilor şi ruşilor să găsească o soluţie pentru ridicarea sancţiunilor americane, sau pentru contracararea lor, altfel avertizează că îşi va relua programul nuclear.