Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron: dialogul cu Rusia - o necesitate

index.jpg

Întîlnire Macron - Putin la Sankt Petersburg, pe 25 mai 2018.
Întîlnire Macron - Putin la Sankt Petersburg, pe 25 mai 2018.
Image source: 
Dmitry Lovetsky, AFP

"Europa trebuie să dialogheze cu Rusia care, la rîndul ei, trebuie să facă unele eferturi". Este o declaraţie a preşedintelui francez Emmanuel Macron făcută în cursul unui interviu acordat la Geneva televiziunii publice elveţiene. Seful statului francez anunţă că în următoarele săptămîni va avea contacte cu preşedintele rus Vladimir Putin. Emmanuel Macron nu este singurul francez care consideră că Europa trebuie să-şi reevalueze politica faţă de Rusia.

"Europa, în contextul ordinii multilaterale în favoarea căreia m-am angajat, are nevoie să-şi construiască o nouă gramatică de încredere şi securitate cu Rusia, şi nu trebuie să se bazeze exclusiv pe Alianţa Atlantică." Am citat tot din declaraţiile lui Emmanuel Macron, reluate de Agenţia France Presse.

Seful statului francez nu uită că Rusia a anexat Crimeea şi că este responsabilă de conflictul din Ucraina. El reaminteşte de altfel că aplicarea acordurilor de la Minsk este indispensabilă pentru calmarea tensiunilor din Ucraina. În acelaşi timp Emmanuel Macron se pronunţă în favoarea unei “discuţii strategice” cu Rusia. Citez din celelalte afirmaţii ale sale: “Există dezacorduri între noi dar vom acţiona împreună. Comitem o eroare dacă lăsăm Rusia să se întoarcă spre China.”

Emmanuel Macron înţelege să reia dialogul cu Rusia în calitate de preşedinte al Franţei dar şi în contextul în care Franţa asigură preşedinţia grupului G7, care se va reuni, la nivel înalt, la sfîrşitul lunii august, la Biarritz. Înainte de anexarea Crimeii, Rusia făcea parte şi ea din clubul respectiv, care purta numele de G8. Practic ea a fost exclusă din grup după criza din Crimeea şi izbucnirea luptelor din Ucraina. Emmanuel Macron, care consideră că are de spus un cuvînt şi ca lider european, crede sincer că Europa ar avea mult mai mult de cîştigat dacă s-ar înţelege cu Putin decît dacă ar prelungi la nesfîrşit tensiunile cu Rusia.

Semnificativ a fost, în acest sens, ceea ce s-a întîmplat pe 5 iunie, cu ocazia aniversării a 75 de ani de la Debarcarea din Normandia. În aceeaşi zi aliaţii s-au întîlnit pe ţărmul britanic, la Portsmouth, pentru a-şi afişa unitatea (mai mult de faţadă), iar Vladimir Putin l-a primit la Moscova pe Xi Jinping. Mesajul lui Putin a fost foarte clar în direcţia europenilor: dacă un vreţi să colaboraţi cu Rusia, care este vecina voastră europeană, atunci ne vom orienta spre China, care este vecinul nostru asiatic…

Intr-un articol publicat în cotidianul Le Figaro, jurnalistul Renaud Girard, specialist în relaţiile internaţionale, aminteşte că în anii celui de-al doilea război mondial ruşii sunt cei care au distrus 80 la sută din diviziile lui Hitler (chiar dacă au beneficiat de echipamente şi informaţii furnizate de occidentali). Renaud Girard mai evocă şi o doctrină formulată în anii războiului rece de Henry Kissinger, pe vremea aceea şef al diplomaţiei americane. În triunghiul format de Statele Unite – Rusia – China, principala grijă a americanilor este aceea de a fi apropiaţi cînd de ruşi, cînd de chinezi, chiar şi de unii şi de alţii, pentru a nu lăsa niciodată ca aproprierea dintre Rusia şi China să fie dominantă. Ori, în prezent, acest principiu pare să fie abandonat de Donald Trump.

Iar în contextul războiului economic dintre Statele Unite şi China, Rusia se situează în prezent de partea chineză. Moscova a anunţat, de exemplu, că va opta pentru tehnologia firmei Huawei în vederea echipării sale pentru viitoarea reţea de comunicaţii 5G. Si aceasta într-un moment cînd gigantul chinez de comunicaţii este pus de americani pe lista sa neagră, acuzat chiar şi de spionaj.

Expertul francez, la fel ca şi preşedintele Emmanuel Macron, pledează pentru o nouă strategie de natură să readucă Rusia în sînul familiei europene, aşa cum îşi dorea, cu trei secole în urmă, şi Petru cel Mare. Are oare, şeful statului francez, un plan în acest sens? Îi vor permite neo-conservatorii de la Washington să-l pună în aplicare?

Marele rival al Americii nu este astăzi Rusia, a cărei economie este de 7 ori mai slabă decît cea a Statelor Unite, ci China. Rusia rămîne însă o mare putere militară, acesta fiind principalul ei atuu, ca şi resursele gigantice din Siberia. Este deci înţelept ca americanii să trateze Rusia cît şi China în acelaşi fel, supunîndu-le unor tiruri susţinute de sancţiuni economice?

Intrebarea aşteaptă un răspuns la Washington, la Paris răspunsul a fost găsit.