Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Festivalul de la Sibiu - un imens “dar” cultural

un-tramvai-nimit-popescu-1.jpg

"Un tramvai numit Popescu", spectacol de mare succes în regia lui Gavriil Pinte, reluat an de an la Sibu în tramvaiul care duce la Răşinari
"Un tramvai numit Popescu", spectacol de mare succes în regia lui Gavriil Pinte, reluat an de an la Sibu în tramvaiul care duce la Răşinari
Image source: 
Festival International Sibiu

“A dărui” este tema noii ediţii, a 26-a, a Festivalului internaţional de teatru de la Sibiu. În perioada 14-23 iunie artişti şi companii din numeroase ţări se vor afla la Sibiu pentru a “dărui” publicului talent şi emoţie, cultură şi inteligenţă, încredere în viitor şi mai ales în Europa.

Creat în urmă cu 26 de ani de actorul Constantin Chiriac, festivalul de la Sibiu a devenit unul dintre cele mai importante din Europa şi de altfel deschide “balul” acestor manifestări estivale. Multe companii care vin la Sibiu se duc apoi la alte mari festivaluri, cum ar fi cel de la Avignon, din Franţa, care se desfăşoară timp de trei săptămîni în luna iulie, sau cel de la Edimburg, din Scoţia, programat în august. Există de altfel o intensă circulaţie a artiştilor în Europa în toată această perioadă a marilor vacanţe, expresie a păcii dar şi a unei nevoi fundamentale de cultură.

Oraşul Sibiu s-a transformat profund în ultimii ani, în mare parte şi datorită acestui festival, iar faima sa internaţională creşte. După ce a fost capitală culturală europeană în 2007, recent, pe data de 9 mai, Sibiul a găzduit un summit european în contextul în care România asigură preşedinţia Uniunii Europene. 

Semnalez, în programul de anul acesta al festivalului, o participare masivă a trupelor franceze, în prelungirea unui alt eveniment important care a marcat anul 2019, Sezonul cultural Franţa - România. Va putea fi văzut la Sibiu un spectacol venit de la Théâtre de la Ville din Paris, mai precis piesa “Stare de asediu” de Camus în regia lui Emmanuel Demarcy-Mota. Compania lui Peter Brook vine la Sibiu cu “Traviata”, spectacol de operă montat într-o cheie insolită… Personalităţi franceze şi francofone se vor afla la Sibiu, cum ar fi dramaturgul Jean-Michel Ribes, directorul Teatrului Rond-Point des Champs-Elysées de la Paris, şi editorul Emile Lansman care a publicat aproape cinci sute de autori din lumea francofonă.

Deşi i se spune festival de teatru, manifestarea de la Sibiu este una a tuturor artelor, precum şi un forum internaţional de dezbateri pe un larg evantai de teme, de la managementul cultural la construcţia europeană. Festivalul de la Sibiu este un veritabil “dar” cultural oferit tuturor românilor şi tuturor iubitorilor de artă şi de cultură, iar afluenţa de public şi faptul că toate biletele sunt practic vîndute demonstrează că “darul” ajunge la destinaţie.