Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Le Monde: Dacian Cioloş este noul candidat la şefia centriştilor europeni

site-ul_politico_scrie_despre_dacian_ciolos_ca_fiind_romanul_lui_emmanuel_macron.jpg

Dacian Cioloș devine seful grupului Renew Europe din Parlamentul European
Dacian Cioloș devine seful grupului Renew Europe din Parlamentul European
Image source: 
REUTERS/Eric Vidal

Fostul premier român, Dacian Cioloş a confirmat că vizează şefia grupului «Renew Europe» din Parlamentul European -fosta alianţă a democraţilor şi liberalilor europeni (ALDE). El a cedat presiunii făcute de Paris după retragerea lui Nathalie Loiseau – cea care a condus lista europenelor pentru partidul prezidenţial francez La République en Marche.

Se numeşte Dacian Cioloş, dispune de un CV impresionant şi este noul candidat la şefia grupului centriştilor europeni din Parlamentul European. Site-ul Politico scrie despre el ca fiind “românul lui Emmanuel Macron”.

Odată cu cvasi-suicidul politic a lui Nathalie Loiseau, cea care a condus lista Renaissance a partidului prezidenţial La République en Marche, a fost deschisă calea spre această candidatură, scrie Le Monde. Nathalie Loiseau, fost membru al guvernului Edouard Philippe, s-a retras după ce şi-a atacat colegii.

Primier al României între 2015 şi 2017, Dacian Cioloş a fost şi comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Durabilă în era Barroso – între 2010 şi 2014.

Apropiat de Michel Barnier, negociator şef pentru Uniunea Europeană pentru Brexit, Dacian Cioloş este agronom şi a făcut o parte din studiile sale în Franţa. Fost aliat al conservatorilor europeni, el s-a apropiat recent de centru.

Dacian Cioloş ştie că principalul scop în acest moment este să doteze formaţiunea cu o coloană vertebrală puternică. El declară că este conştient că grupul va fi unul puternic dat fiind faptul că din el fac parte 106 aleşi, în acest moment. Este al treilea grup din PE.

Va reuşi să convingă? se întrebă Le Monde. Dintr-un punct de vedere strict aritmetic, românul ar trebui să poată conta pe 21 de voturi ale aleşilor macronişti şi pe aproximativ 30 de reprezentanţi ai estului european. Pentru a asigura o majoritate confortabilă, Dacian Cioloş ar trebui să mai convingă cel puţin încă vreo zece eurodeputaţi suplimentari.

Vineri, suedezul Frederick Federley continua să afirme că este în cursă iar luni dimineaţă olandeza Sophie In’t Veld afirma că este candidată. Alegerile vor avea loc miercuri.

Dacă Dacian Cioloş va fi confirmat, Renew Europe va fi condus de un om politic recunoscut, un expert în chestiuni agricole. Foarte util în lunile ce vin în condiţiile în care va fi negociat bugetul politic agricol comun pentru perioada 2021-2027, conchide Le Monde.