Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Monedă virtuală: Facebook se lansează în sector şi investeşte în Libra

Logo-ul retelei sociale Facebook, cea care se pregateste sa lanseze o moneda digitala -Libra.

Facebook, Visa, PayPal, Uber, Spotify şi MasterCard crează o monedă digitală - Libra. Ea va fi prezentată marţi şi va putea fi folosită de la mijlocul lui 2020. Din Franţa, singura companie care a pornit în această aventură se numeşte Iliad, din grupul de telecomunicaţii Free. “Ar trebui să fie la fel de simplu să trimitem bani cu telefonul mobil precum am trimite o fotografie”, declara în aprilie Mark Zuckerberg, preşedintele-director general al Facebook.

Facebook s-a asociat de fapt cu 28 de grupuri mondiale din cele mai diverse domenii. Toate aceste sociatăţi s-au reunit în cadrul unei fundaţii independente, cu sediul central la Geneva şi care se va ocupa de această nouă monedă.

Societăţi financiare, operatori de telecomunicaţii, platforme de e-comerţ – membrii acestei fundaţii sunt din cele mai diverse domenii şi din cel mai diverse ţări. Obiectivul este de a aduna aproximativ 100 de membri până la lansarea monedei.

Utilizatorii monedei Libra vor putea să trimită fonduri instant şi fără taxe, 7 zile din 7, indiferent de ţară – o monedă fără frontiere. Singura condiţie este ca utilizatorul să dispună de un telefon şi de un portofel digital.

Comparativ cu alte monede – Bitcoin spre exemplu, Libra va dispune de o rezervă compusă din active financiare reale – dolarul american, euro ori lira sterlină.

Rezerva va fi alimentată cu fonduri vărsate de membrii fundaţiei. Biletul de intrare în fundaţie este de 10 milioane de dolari minimum. Cu această sumă, participantul poate dispune de un server legat la reţeaua ce conţine registrul de trazacţii. Totodată, permite investitorului să aibă o voce în viitorul acestei noi infrastructuri financiare. Pe parcurs, rezerva financiară reală ar urma să fie abandonată în funcţie de cererea monedei virtuale.

În ultimele luni, patronul Facebook, Mark Zuckerberg a întâlnit responsabili ai Trezoreriei americane şi ai diverselor bănci centrale precum şi responsabili financiari din diverse ţări.  Pe 2 mai, Facebook Inc a depus la registrul comerţului din Geneva, statutul filialei Libra Networks.

Publicaţia franceză Le Monde se întreabă dacă, pe termen lung, moneda virtuală a Facebook va fi o provocare pentru băncile centrale. După ce ne-a invadat viaţa privată, va ataca Facebook suveranitatea statelor emiţând propria monedă?

De fiecare dată când un utilizator va cumpăra moneda Libra – cu euro ori dolari, suma echivalentă va fi investită în active sigure. Nu este vorba de o creaţie monetară pură, precum cea a băncilor centrale, cât mai degrabă de o formă de digitalizare a devizelor existente.

Ca o diferenţă, bitcoin este concurentul sistemului monetar existent şi scapă controlului Băncii centrale Europene ori Rezervei Federale a Statelor Unite şi nu are legătură cu economia reală.

Spre exemplu, dolarul american reprezintă astăzi 61,7% din rezervele de schimb ale băncilor centrale  existente, sub formă de bonuri de trezorerie, fiind considerate drept activele cele mai sigure de pe planetă. Există o şansă ca rezervele de libra să se situeze tot la acest nível.