Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Spania se alătură Franţei şi Germaniei pentru a crea un nou avion de luptă

vizitatori_la_salonul_aeronautic_de_la_bourget_in_apropiere_de_paris_16_iunie_2019.jpg

Vizitatori la salonul aeronautic de la Bourget, în apropiere de Paris, 16 iunie 2019.
Vizitatori la salonul aeronautic de la Bourget, în apropiere de Paris, 16 iunie 2019.
Image source: 
Reuters

Un acord a fost semnat de miniştrii de resort din Franţa, Germania şi Spania. Venirea Madridului în acest proiect marchează o etapă importantă în crearea unei apărări europene – o idee susţinută de liderul francez, Emmanuel Macron.

Proiectul ia o dimensiune europeană iar Spania se alătură oficial programului de realizare a unui viitor avion de luptă, s-a felicitat ministra Armatelor din Franţa, Florence Parly. Potrivit anturajului său, este dovada că Europa poate avea o bază industrială capabilă să facă faţă provocărilor industriei chineze, ruse, americane din domeniu.

Imensa machetă gri a viitorului avion NGF (Next Generation Fighter) a fost dezvăluită în prezenţa preşedintelui Emmanuel Macron în cadrul salonului aeronautic ce are loc în apropiere de Paris. Viitorul aparat va înlocui actualele Rafale şi Eurofighter până în 2040.

În faţa unei concurenţe americane, proiectul constituie un test crucial pentru industria apărării europene.  Dassault Aviation şi Airbus au prezentat o ofertă comună. Urmează ca Paris şi Berlin să anunţe lansarea unui studiu de cercetare şi dezvoltare în valoare de 150 de milioane de euro pentru crearea unui aparat de demonstraţie până în 2026.

Aparatul va fi conectat la sateliţi, sisteme NATO şi sisteme de apărare terestră şi navală.

Bugetul total este de 4 miliarde de euro iar fiecare ţară va participa cu părţi egale.

Deja şi alte state europene şi-au manifestat interesul pentru a participa la proiect.