Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Festivalul de la Sibiu, gazda multor spectacole franceze în cadrul Sezonului cultural Franţa-România

img_3341.jpg

Image source: 
RFI.RO

Franţa este anul acesta mai prezentă decît oricînd la Sibiu în contextul Sezonului cultural Franţa-România. După ce în primele şase luni ale anului creativitatea românească s-a exprimat prin zeci şi zeci de manifestări programate la Paris şi în alte numeroase oraşe franceze, în a doua jumătate a anului artiştii francezi vin în pelerinaj în în România.

Printre marile spectacole programate la Sibiu se numără "Stare de asediu", după Albert Camus, un spectacol creat la Théâtre de la Ville de la Paris de Emmanuel Demarcy Mota. Situat în inima Parisului, în Place de Châtelet, aceast teatru aminteşte, prin arhitectura sa, de perioada de glorie din a doua jumătate a secolului al XIX-lea cînd baronul Hausmann a remodelat capitala. Prin politica sa culturală însă acest teatru este cît se poate de ancorat în creaţia contemporană, el este deschis spre tinere talente internaţionale şi privilegiază în acelaşi timp dansul.

Tot în creaţia contemporană este ancorat şi Teatrul Rond-Point des Champs-Elysées care este reprezentat anul acesta la Sibiu de directorul său, regizorul şi dramaturgul Jean-Michel Ribes. Lui Jean-Michel Ribes i-a apărut de altfel în limba română o suită de texte care au avut un mare succes în Franţa. "Teatru fără animale" se intitulează acest volum tradus de Diana Nechit.

În librăria Humanitas de la Sibiu a avut loc duminică 16 iunie şi un spectacol lectură cu aceste texte scurte ale lui Jean-Michel Ribes, texte impregnate de umor şi critică de moravuri. Jean-Michel Ribes este un maestru al comediei acide, iar în teatrul său organizează anual o manifestare intitulată "Rîs şi rezistenţă". Trebuie să rezistăm prin umor şi satiră în faţa mediocrităţii, a superficialităţii, a conformismului, ba chiar şi în faţa prostiei, iată motivele pentru care dramaturgul francez recurge la rîs ca la o armă.

Personal mi se pare interesant că rîsul trebuie menţinut în panoplia critică a artistului chiar şi în ţări cu mare tradiţie democratică. Îmi amintesc ce funcţie importantă avea rîsul în perioada comunistă, cu ce putere demolatoare şi subversivă funcţiona şi ajungea la marele public ca o sursă de oxigen mental. De 13 ani, la teatrul Rond-Point des Champs-Elysées se derulează stagiuni intitulate "Rire du résistance"… Teatrul rămîne deci un loc privilegiat pentru cei care ştiu să rîdă inteligent, şi mai ştiu şi de ce este necesar rîsul.

Un alt autor francez important prezent la Sibiu prin textele sale este Pascal Bruckner. Cunoscut în special ca eseist şi romancier, Pascal Bruckner a scris o piesă la cererea regizoarei Chris Simion Mercurian, care de fapt l-a invitat de mai multe ori în România pe Pascal Bruckner la Festivalul Undercloud de la Bucureşti.

"Cu ce vă servesc?" se intitulează piesa lui Pascal Bruckner, scrisă deci pentru Compania Griviţa 53 şi care va fi prezentată vineri 21 iunie la Sibiu. S-ar părea că Pascal Bruckner s-a inspirat din universul lui Eugen Ionescu, cel puţin aşa mărturiseşte el în caietul program. Eseurile şi articolele sale sunt, în Franţa, gesturi de mare curaj întrucît denunţă diversele forme de gîndire politică corectă sau manipularea opiniei publice prin culpabilizare. "Rasismul imaginar" este una dintre cărţile sale foarte importante, Pascal Bruckner analizează strategiile de implantare a islamului radical în Europa Occidentală.

Teatrul Naţional din Bretania a venit la Sibiu cu un spectacol de dans, iar Teatrul Bouffe du Nord de la Paris a venit cu un spectacol de operă, "Traviata" în regia Benjamin Lazar.

Companiile franceze specializate în teatru de stradă sunt şi ele foarte numeroase anul acesta la Sibiu. Semnalez trupa "Plasticienii zburători" cu un spectacol inspirat de Leonardo da Vinci, în contextul în care anul acesta marele artist renascentist a fost omagiat în toată Europa întrucît s-au împlinit 500 de ani de la moartea sa.