
Special Paris
Ce i se reproşează lui Michel Platini?
default.png

Michel Platini „nu are nimic să-şi reproşeze şi este complet străin unor fapte care-l depăşesc”. Iată declaraţia făcută presei de avocaţii fostului patron UEFA şi internaţional francez. Ei insistă pe faptul că „nu e vorba de o arestare ci de o audiere ca martor într-un cadru dorit de anchetatori pentru a evita persoanelor audiate să se poată concerta în afara procedurii. Michel Platini se exprimă senin şi cu precizie şi a dat toate explicaţiile utile” conchid avocaţii ex-fotbalistului.
Acesta este deci urmărit, audiat, în cadrul anchetei privind atribuirea Cupei mondial de fotbal 2022 emiratului Qatar. Atribuirea s-a făcut în data de 2 decembrie 2010 când Qatarul câştigase în finala voturilor contra Statelor unite cu 14-8.
Decizia a surprins atunci pe toată lumea. Trebuie ştiut că în Qatar, vara, temperaturile sunt mai mult decât caniculare făcând praticarea sportului cu balonul rotund – şi nu numai – cvasi-imposibilă. Fireşte că în aceste condiţii, bănuielile de corupţie au apărut imediat, mai ales că se ştie că acest emirat, extrem de bogat, era dispus la orice ca să obţină atribuirea Mondialului. Desemnarea acestuia avea să declanşeze una dintre cele mai grave crize din istoria FIFA.
In 2015, polemica avea să ia o nouă amploare în urma declaraţiilor făcute de Sepp Blatter. Fostul patron FIFA, împins spre ieşire, pusese atunci în cauză direct Franţa afirmând că exista un „aranjament diplomatic” pentru ca Mondialul din 2018 să revină Rusiei – ceea ce s-a şi întâmplat – iar cel din 2022 americanilor. Planul, spunea Blatter, ar fi eşuat din cauza intervenţiei ex-preşedintelui francez Nicolas Sarkozy. Acesta l-ar fi împins pe Platini, pe atunci preşedinte UEFA şi vice-preşedinte FIFA, să-şi schimbe părerea pentru a vota cu Qatarul.
Michel Platini, condamnat la 4 ani de suspendare din orice activitate legată de fotbal
In 2016, Parchetul naţional financiar deschide o anchetă preliminară, printre altele, pentru „corupţie privată” şi „trafic de influenţă” în jurul condiţiilor de atribuire ale celor două Cupe Mondiale – 2018 în Rusia şi 2022 în Qatar. Justiţia franceză este interesată în particular de o „reuniune secretă” care ar fi avut loc la Palatul Elysé în data de 23 noiembrie 2010 la care au participat, printre alţii, Nicolas Sarkozy, Cheikh Tamim ben Hamad al-Thani, azi emir al Qatarului, şi Michel Platini. Scopul acestei reuniuni, dezvăluită de revista France Football, era tocmai de a-l convinge pe Platini să voteze cu emiratul. Fostul număr 10 francez recunoscuse că a participat la aceea reuniune dar denunţase totodată „o îmbârligătură de minciuni” apărute în presă apropos de miza acelei reuniuni. Fostul căpitan al naţionalei franceze avea dealtfel să depună apoi plângere la penal contra acestor afirmaţii.
Reamintim că Michel Platini este actualmente condamnat la 4 ani de suspendare din orice activitate legată de fotbal în cadrul unei plăţi controversate a 2 milioane de franci elveţieni de către Sepp Blatter. Suspendarea ia sfârşit în octombrie 2019.
In fine, de notat că marţi dimineaţa a fost audiat de anchetatori, în calitate de „suspect liber”, şi Claude Guéant, fostul secretar general al preşedinţiei franceze în epoca lui Nicolas Sarkozy. In fine, o fostă consilieră a ex-preşedintelui, Sophie Dion, a fost şi ea încarcerată preventiv în cadrul acestei anchete, sub acuzaţia de „presupuse fapte de corupţie”.