
Special Paris
Dirijorul Christian Ciucă: „România rămâne pentru mine ţara care m-a format, care m-a ajutat să ajung acolo unde sunt acum”
20190619_134406.jpg

Dirijorul Christian Ciucă spune mai întâi că a fost „incredibil” acel concert din catedrala Invalizilor cu corul Madrigal. „A fost o experienţă extraordinară pentru toată lumea, în plus în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis. Ne-am bucurat să începem cu această muzică şi sper ca această colaborare să continue şi mai departe de sezonul Franţa-România. Când am propus acest Requiem al lui Fauré – care obişnuia să spună că nu e un requiem al morţilor ci al speranţei, ceva luminos – a fost imediat acceptat în deschiderea acestui sezon”.
L-am întrebat apoi pe maestro Ciucă despre concertele din acest week-end cu Ansamblul vocal Crescendo pe care le va dirija într-o biserică din Neuilly. Va fi vorba exlusiv de Pslami pe muzici de Brahms, Bach, Mendelsohn, etc. Toate încasările vor fi donate unui centru de handicapaţi din comuna Zătreni din România. „E pentru mine un concert de suflet, mă leagă încă foarte mult de România iar de acest centru de handicapaţi mă ocup de mai mulţi ani. Am continuat de fapt lucrarea tatălui meu care se ocupa de acest centru când trăia. Mă bucur că biserica şi toţi cei care au organizat concertul, au acceptat ca toate încasările să le verse acestui centru ale cărui nevoi sunt enorme. Centrul de handicapaţi, mental şi fizic, se află la Zătreni, nu are nici pe departe condiţiile la care putem spera. Ceea ce le aducem noi este deci ceva umanitar dar mai mult pentru suflet”.
„România rămâne pentru mine ţara care m-a format, care m-a ajutat să ajung acolo unde sunt acum. Am dealtfel multe proiecte îun Români: cu orchestra radio, cu Filarmonica, etc. Această legătura permanentă cu România va continua” spune Christian Ciucă.
In ultima parte a lunii iulie, dirijorul Christian Ciucă va conduce, pentru prima oară, un stagiu coral în cadrul „Festivalului international Dolomiti” la care vor veni foarte mulţi francezi dar şi italieni, germani şi americani. „Programul vocal-simfonic este foarte interesant şi mă leagă foarte mult de proiectele mele de origine. Am început să dirijez în Germania „Missa di Gloria” de Puccini când aveam 20-21 de ani iar acum, în Italia, mi se propune acelaşi lucru. Nu ştiu dacă e un semn dar vrea să cred că este ceva pozitiv pentru viitor”.