Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Memoria teatrului contemporan sedimentată la Sibiu

img_3369.jpg

Emmanuel Demarcy-Mota, George Banu si Constantin Chiriac la centrul de conferinte Habitus, 19 iunie 2019
Emmanuel Demarcy-Mota, George Banu si Constantin Chiriac la centrul de conferinte Habitus, 19 iunie 2019
Image source: 
RFI.RO

Nimic mai perisabil, mai fragil, mai supus timpului decît un spectacol de teatru. Prin natura sa, teatrul este trăire fulgurantă, o emoţie vie împărtăşită într-un spaţiu dat şi într-un timp dat. Ceea ce rămîne după un spectacol se sedimentează în spirit şi în conştiinţă, se transformă în memorie afectivă.

Un spectacol de teatru filmat nu are aceleaşi valenţe emoţionale ca un spectacol de teatru trăit. Limbajul cinematografului şi limbajul teatrului sunt diferite. Deşi teatrul recurge şi la imagini filmate, iar uneori la tehnici video conectate în direct, intensitatea sa nu se poate transmite decît parţial, alterat, prin gravarea numerică a respectivelor spectacole.

Extrem de benefică rămîne, în schimb, iniţiativa de a înregistra mărturiile creatorilor de teatru. La Sibiu, în fiecare an, marile personalităţi ale teatrului contemporan invitate la festival dau conferinţe care sunt filmate.

Festivalul internaţonal de teatru de la Sibiu a "sedimentat" în cursul anilor sute de ore de gînduri, reflecţii şi mărturii exprimate de un număr impresionant de creatori importanţi. Anul acesta, de exemplu, s-au exprimat în faţa publicului, incitaţi de moderatori avizaţi precum criticii George Banu şi Octavian Saiu, artişti ai scenei precum Jean-Michel Ribes, Emmanuel-Demarcy Mota, Pippo Delbono, Stan Lai, Mao Weitao…

Despre prezenţa asiatică şi americană, anul acesta, la Sibiu, ne-a vorbit la RFI criticul Octavian Saiu, excelent cunoscător al peisajului teatral mondial.