Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Xi Jinping în Coreea de nord, un mesaj pentru Donald Trump

xi_la_kim.jpg

La Beijing, pe un ecran gigantic se retransmite sosirea lui Xi Jinping la Phenian, 20 iunie 2019
La Beijing, pe un ecran gigantic se retransmite sosirea lui Xi Jinping la Phenian, 20 iunie 2019
Image source: 
GREG BAKER / AFP

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a sosit joi la Phenian pentru o vizită de stat de două zile. Este pentru prima oară de 14 ani că un şef de stat chinez merge în Coreea de nord. Pe agenda discuţiilor pe care le va purta Xi Jinping cu omologul său nord-coreean Kim Jong-un figurează dosarul nuclear, procesul de pace cu Coreea de sud şi cooperarea bilaterală. Totodată însă, în momentul în care negocierile americano-nord-coreene bat pasul pe loc iar războiul comercial sino-american este în toi, această vizită este şi un mesaj diplomatic la adresa lui Donald Trump.

Ca să înţelegem miza acestei prime deplasări a lui Xi Jinping la Phenian – după ce Kim Jong-un s-a dus déjà la 4 ori la Beijing – trebuie să nu uităm mai întâi că Donald Trump promitea nu demult Coreeii de nord o dezvoltare economică fără precedent dacă Phenian-ul renunţă la programul său nuclear.

Sosind în capitala Nordului, liderul chinez îi reaminteşte omologului său de la Casa albă rolul inconturnabil al Chinei în Coreea de nord. China absoarbe 90% din comerţul făcut de Phenian cu lumea exterioară. Nu-i deci de mirare că Xi Jinping exclamă într-o tribună publicată în Rodong Sinmun, principalul cotidian nord-coreean, că „prietenia sino-nord-coreeană este de neînlocuit, nici măcar pentru milioane”.

In momentul în care China şi Coreea de nord sunt confruntate cu SUA – prima pe dosarul economic, a doua în cel nuclear – fără îndoială că cele două părţi vor avea ce discuta chiar dacă puţine informaţii se vor face publice în urma acestei întâlniri având în vedere natura celor două regimuri care stau la masa discuţiilor.

Nu trebuie uitat că primii ani ai dictaturii lui Kim Jong-un  - începând cu 2011 - au fost greu de gestionat de Beijing. China a fost nevoită atunci să aplice sancţiunile ONU contra Coreeii de nord pentru a forţa regimul stalinist să renunţe la programul său nuclear. Reconcilierea, dezgheţul, a început de abia anul trecut, 6 ani după sosirea putere a lui Xi Jinping. In 2018, Kim Jong-un a mers de 4 ori la Beijing. Fără îndoială că „împăcarea” a fost grăbită şi de neaşteptata apropiere dintre SUA şi Coreea de nord, simbolizată de summitul Trump-Kim de exact acum un an de la Singapore.

Presiuni asupra americanilor

Reconcilierea este reciproc avantajoasă. Beijing se teme ca nu cumva aliatul său să cadă în tabăra americană iar nord-coreenii au nevoie de China în faţa negocierilor cu americanii. „Afişându-se cu Xi, Kim îi arată lui Trump că ţara sa nu este izolată, nu este singură în faţa SUA. Coreea de nord are parteneri economici şi politici. In acelaşi timp, mesajul este şi că Phenian-ul nu e grăbit să revină la masa negocierilor întrucât actuala situaţiei convine foarte bine regimului nord-coreean.” O spune Antoine Bondaz, cercetător şi profesor la Scinces-Po Paris:

De partea ei, China vrea să apară ca un stabilizator, un mediator, în regiune, în peninsula coreeană. „China s-a afişat ca un actor primordial în dosarul nuclear nord-coreean dar şi în procesul de pace dintre cele două Coreei. Ideea lui Xi, când a decis să meargă la Phenian, era să facă presiuni asupra americanilor, pentru a arăta Washington-ului relaţia specială pe care le întreţin chinezii cu nord-coreenii. Lucru de care s-ar putea folosi ulterior ca o pârghie în cadrul negocierilor comerciale sino-americane” spune Antoine Bondaz.

Analiştii notează faptul că dacă americanii urmăresc cu atenţie summit-ul de la Phenian, sud-coreenii au fost complet marginalizaţi. Prin această vizită istorică a liderul chinez în nordul peninsulei, rolul Seoul-ului a fost delăsat şi e puţin probabil ca lucrurile să se schimbe repede, puţini comentatori făcând pariul unor concesii venite in nord.

 
Xi Jinping în Coreea de nord, un mesaj pentru Donald Trump