Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Amintiri de pe Lună cu trei veterani ai misiunilor Apollo

img_1540.jpg

Walter Cunningham, Al Worden si Charles Duke, trei veterani ai misiunilor Apollo veniti la Paris Air Show
Walter Cunningham, Al Worden si Charles Duke, trei veterani ai misiunilor Apollo veniti la Paris Air Show
Image source: 
RFI/Chheang Bopha

La Bourget, în periferia Parisului, se derulează în aceste zile al 53-lea Salon aeronautic internaţional. In deschiderea acestui eveniment, au venit să se întâlnească cu presa şi cu publicul trei veterani americani ai programului Apollo. Program care acum exact o jumătate de secol, în 20 iulie 1969, reuşise graţie misiunii Apollo 11 să trimită primul om pe lună.

Cei trei veterani veniţi să anime standul american de la Paris Air Show cum e botezat în engleză salonul aeronautic de la Bourget au fost Walter Cunningham, 87 de ani, Al Worden, tot 87 de ani, şi Charlie Duke, în vârstă de „doar” 83 de ani.

Vedetele standului american au atras zeci de jurnalişti şi şi mai mulţi curioşi să asiste la masa rotundă la care erau invitaţi să-şi povestească aventura vieţii lor, experienţele şi anecdotele lor extraterestre. Cei trei eroi estimează că americanii au câştigat cursa spre Lună – pe 20 iulie 1969, Buzz Aldrin şi Neil Armstrong, membri ai misiunii Apollo 11, puneau piciorul pe Lună – graţie unei formidabile munci în echipă.

Charlie Duke a făcut parte din echipajul misiunii Apollo 16, lansată în 1972. Era vorba de a 10-a misiune Apollo şi a 5-a care prevedea şederi pe astru. Pe vremea aceea, în vârstă de 36 ani, Duke a fost cel mai tânăr om care a mers pe Lună. „A fost cel mai excitant moment al vieţii mele, o experienţă incredibilă şi nu ne-am pierdut entuziasmul niciodată. Aveam 72 de ore la dispoziţie ca să stăm pe Lună şi 3 excursii prevăzute cu modulul lunar ca să explorăm solul” îşi aminteşte Duke.

Walter Cunningham a fost pilot al modulului lunar de pe Apollo 7. Lansată în 1968, aceasta a fost prima misiune Apollo cu oameni la bord. El regretă faptul că „500 de ani de acum încolo lume va reţine un singur lucru de pe urma misiunilor Apollo şi anume că a permis oamenilor să pună piciorul pe Lună. Lumea nu are însă idee cât de grea a fost prima misiune Apollo”.

O jumătate de secol după prima alunizare a omului, cum văd veteranii viitorul explorării spaţiale? Cunningham găseşte „ridicol” faptul că de abia acum se decide retrimiterea unor oameni pe Lună. De partea sa, Duke speră ca omul să meargă din nou pe Lună în următorul deceniu şi e de părere că azi „nu mai e vorba de o chestiune tehnică ci de una financiară”:

50 de ani după ce primul om a păşit pe Lună şi 47 de ani după ce ultimul om a fost acolo, satelitul natural al Terrei suscită brusc noi ambiţii. Americanii, prin programul Artemis, vor să trimită oameni acolo în 2024, China şi-a dat un deceniu la dispoziţie pentru acelaşi obiectiv în timp ce se înmulţesc o serie de alte proiecte publice sau private privind explorarea Lunii cu roboţi.

 
Amintiri de pe Lună cu trei veterani ai misiunilor Apollo