Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Donald Trump „nu e grăbit” să atace Iranul dar recunoaşte că era gata s-o facă

drona.jpg

Tensiunile dintre Washington si Teheran au crescut dupà ce Iranul a doborât o dronà de tip "Global Hawk" joi dimineatà
Tensiunile dintre Washington si Teheran au crescut dupà ce Iranul a doborât o dronà de tip "Global Hawk" joi dimineatà
Sursa imaginii: 
Courtesy Eric Harris/U.S. Air Force/Handout via REUTERS

Preşedintele american Donald Trump a recunoscut că a anulat în ultimul moment o serie de bombardamente contra Iranului prevăzute joi seara. „Am fost informat că ar fi făcut 150 de morţi şi mi s-a părut disproporţionat în raport cu atacul contra dronei americane” a scris liderul Casie albe pe reţeaua Twitter. Tensiunea dintre Washington şi Teheran rămâne însă la un nivel foarte ridicat.

Liderul de la Casa albă îşi continuă politica zisă de „presiune maximă” asupra Iranului.  „Zece minute înainte de bombardamente m-am răzgândit. Nu sunt grăbit să bombardez Iranul, armata noastră este cea mai bună din lume” a precizat Donald Trump pe Twitter. El a mai adăudat că bombardarea celor 3 ţinte potenţiale împotriva cărora programase atacuri s-ar fi soldat cu „150 de morţi, disproporţionat faţă de atacul contra dronei americane fără pilot la bord, distruse de iranieni.” Potrivit unor surse guvernamentale iraniene citate de agenţia Reuters, „Trump i-a avertizat noaptea trecută pe iranieni de iminenţa unui atac dar le-a şi spus că e deschis dialogului.”

Noile tensiuni au apărut joi după ce Iranul a doborât, nu departe de strâmtoarea Ormuz, o dronă de tip RQ-4 Global Hawk care ar fi intrat în spaţiul aerian iranian. In timp ce Teheranul denunţă o „acţiune provocatoare” şi spune că are „dovezi clare” că drona ar fi violat spaţiul aerian, Washington afirmă contrariul pe baza unor fotografii ale traiectoriei respectivei drone. In acest război al declaraţiilor şi comunicatelor, Trump a spus dealtfel presei că acest gest a fost „o eroare enormă, o nebunie, a Teheranului”.

Potrivit agentiei de presà Fars, ghidul suprem iranian, aiatolahul Ali Khamenei ar fi fost vàzut nu departe de bateria 3-Khordad care ar fi doborât drona militarà americanà. Fotografie nedatatà. (Foto: Fars News via Reuters)

Aflat la Bruxelles pentru summit-ul european, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, încerca noaptea trecută să calmeze spiritele. „A fost doborâtă o dronă, americanii au recunsoscut că le aparţine. Invit toate părţile la calm şi la măsură în aceste vremuri. Cred că nu vom câştiga nimic dintr-o escaladă, mai ales dacă este una militară” a estimat liderul de la Paris.

Tensiunile americano-iraniene s-au tot intensificat de când două petroliere care navigau în Marea Oman, nu departe de strâmtoarea Ormuz, au fost bombardate. Un atac pus de americani pe seama iranienilor. Washington a decis marţi să trimită o mie de militari suplimentari în regiune. „Comportamentul ostil al Teheranului ne obligă să fim gata să răspundem oricărei ameninţări din partea acestei ţări” a declarat Mike Pompeo, secretarul de stat american, precizând totodată că „preşedintele Trump nu vrea război cu Iranul.”

Pentru a evita orice risc, toate companiile aeriene americane şi o serie de altele din restul lumii – Air France-KLM, British Airlines, Lufthansa, şamd – au decis să nu mai survoleze strâmtoarea Ormuz şi spaţiul aerian iranian.

 
Donald Trump „nu e grăbit” să atace Iranul dar recunoaşte că era gata s-o facă