Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un chinez în fruntea Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură

Qu Dongyu a obtinut 108 voturi. Este primul chinez ce devine director general al agentiei ONU pentru Alimentatie si Agricultura.

Un chinez a fost ales duminică, pentru prima dată, în fruntea Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, organism de luptă împotriva foametei în lume. Este concretizat astfel apetitul chinez pentru posturile de conducere din cadrul instanţelor internaţionale. Qu Dongyu este noul director general al acestei agenţii, este biologist şi vice-ministru al Agriculturii în China. El a fost ales din primul tur de scrutin, cu 108 voturi. El a candidat împotriva unei franceze - ce a obţinut 71 de voturi şi a reprezentat UE şi a unui georgian ce a obţinut 12 voturi.  

Imediat după alegeri, noul director general al agenţiei Naţiuniulor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a promis că va face «totul pentru a rămâne imparţial şi neutru».

El promite să acţioneze «concret»  pentru a combate foametea şi sărăcia în lume şi a subliniat că doreşte reformarea şi transformarea agenţiei.   

Mandatul său este pentru o perioadă de patru ani şi va începe pe 1 august 2019. Agenţia a fost condusă în ultimii opt ani de brazilianul José Graziano da Silva, care a beneficiat de două mandate.

Ïntr-un discurs pronunţat sâmbătă, Qu Dongyu a propus atragerea sectorului privat în viitoarele decizii ale agenţiei, pentru a da o nouă amploare sectorului agro-alimentar în special în ţările în curs de dezvoltare.

El a evocat eventuale colaborări cu gigantul chinez de distribuţie Ali Baba, pe care l-a menţionat de două ori în discursul său, mai degrabă decât fundaţia americană Bill şi Melinda Gates, implicată în cercetări agricole, în special în Africa.

După 70 de ani de politici agricole destul de productive, agenţia ce dezbate şi conduce politicile alimentare mondiale şi care este formată din reprezentanţi guvernamentali, oameni de ştiinţă şi agronomi, este în prezent în centrul intenselor dezbateri privitoare la schimbările de mediu şi impactul lor asupra agriculturii. În ultimii ani, agenţia a promovat agricultura ecologică limitând pesticidele.

Un raport realizat anul trecut, artă că 800 de milioane de persoane sunt sub-alimentate în lume, adică o persoană din zece suferă de foame şi de boli derivate din lipsa mâncării.

În zece ani, între 2005 şi 2015, numărul persoanelor sub-alimentate a scăzut de la un miliard la 800 de milioane dar în acelaşi timp, populaţia planetei a crescut foarte mult.

În prezent, tot mai multe instituţii sunt conduse de chinezi: Aviaţia Civilă Internaţională, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru dezvoltare industrială şi Organizaţia Internaţională pentru Telecomunicaţii. Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a numit un chinez în fruntea departamentului pentru Afaceri economice şi sociale al ONU.