Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Caniculă: Europa în alertă

un_val_de_caldura_va_persista_deasupra_europei_pana_la_finele_lunii_iunie.jpg

Un val de caldura va persista deasupra Europei pâna la finele lunii iunie.
Un val de caldura va persista deasupra Europei pâna la finele lunii iunie.
Sursa imaginii: 
Fred Tanneau, AFP

O alertă privind «venirea unui val de căldură» a fost emisă în Spania, «un plan caniculă» a fost activat în Franţa iar în Belgia populaţia a fost atenţionată să se pregătească pentru o «căldură puternică». Germania se aşteaptă la un nou record de căldură pentru luna iunie. Europa se pregăteşte să facă faţă unor temperaturi extreme aduse de vânt dinspre Africa şi care ar putea persista întreaga săptămână.

În Spania, temperaturi cuprinse între 35 de grade şi 42 de grade Celsius vor persista până la sfârşitul lunii. Meteorologii nu exclud însă ca aceste temperaturi să se înregistreze chiar şi în prima săptămână din iulie. Motiv pentru care a fost declanşată o alertă privitoare la un «val de căldură» ce se instalează deasupra ţării.

De marţi, în Belgia se vor înregistra 35 de grade în timp ce specialiştii din Germania se aşteaptă la un nou record de căldură, nu doar pentru luna iunie ci şi pentru întreaga vară, cu temperaturi ce vor depăşi 40 de grade Ceslius.

De vină este un «aer venit din Sahara» după cum anunţă meteorologii din Germania care se aşteaptă, pentru început, la cel puţin o săptămână de caniculă. Aici, un record de temperatură a fost întregistrat în iulie 2015, mai exact 40,3 grade Celsius.  Agricultorii primei economii a Europei se tem că recoltele le vor fi afectate.

La Roma se va înregistra o maximă de 38 de grade iar la Viena de 39 de grade.

Iar în Marea Britanie specialiştii au emis o alertă pentru «vânt puternic» pentru zilele de luni şi marţi dar în acelaşi interval va fi foarte cald.

În Franţa, această caniculă excepţională înseamnă 40 de grade începând de marţi, în mai multe regiuni printre care şi în Paris. Pe alocuri vor fi chiar şi 41 de grade. Luni va intra în vigoare un plan de ajutorare a persoanelor în vârstă ori bolnave, copii şi a celor fără adăpost. Şcolile îşi vor adapta programul în funcţie de canículă, a decis Ministerul Educaţiei iar la fel vor face şi salariaţii care lucrează în aer liber.

51 de departamente franceze se află în alertă de canículă, până sâmbătă.  În Paris se vor înregistra marţi 38 de grade Celsius iar de miercuri şi până vineri vor fi 39 de grade. Este posibil să fie emisă şi o alertă de poluare, tot din cauza căldurii excepţionale pentru această perioadă a anului.

Specialiştii francezi se aşteaptă ca recordurile de temperatură înregistrate de-a lungul timpului să fie depăşite de această dată. Spre exemplu, în Paris recordul pentru luna iunie a fost înregistrat în 1947 când au fost 37,6 grade Celsius iar acum sunt aşteptate 40 de grade.

În 2003, în primele două săptămâni din august, canicula a făcut în Franţa 15.000 de morţi. Maxima a fost în acest interval de 41 de grade. Guvernul de atunci a fost acuzat că a reacţionat cu întârziere.

De această dată, autorităţile sociale şi sanitare sunt în alertă de gradul 3, dintr-un total de 4, în această săptămână, pentru a preveni ca episodul din 2003 să se repete, promite purtătorul de cuvânt al guvernului, Sibeth Ndiaye. În Franţa, nivelul 4 al «planului caniculă» este activat în caz de criză naţională, de către primul-ministru.