Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Importantă manifestaţie la Praga împotriva premierului Andrej Babis

sute_de_mii_de_oameni_au_iesit_in_strada_in_praga_pentru_a_cere_demisia_premierului_andrej_babis_banuit_de_frauda_cu_fonduri_europene.jpg

Sute de mii de oameni au iesit în strada în Praga pentru a cere demisia premierului Andrej Babis, banuit de frauda cu fonduri europene.
Sute de mii de oameni au iesit în strada în Praga pentru a cere demisia premierului Andrej Babis, banuit de frauda cu fonduri europene.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Bundas Engler

Aproximativ 250.000 de oameni au manifestat duminică pe străzile capitalei Cehiei pentru a denunţa corupţia din ţară şi au cerut demisia premierului, bănuit de fraudă cu fonduri europene. Este cea mai importantă manifestaţie de la căderea comunismului, în 1989.

Protestatarii au invadat, în mod simbolic, esplanada Letna, locul unde se desfăşurau în 1989 manifestaţiile contra fostului regim totalitar, ocazii cu care disidentul Vaclav Havel, viitor preşedinte, se adresa mulţimii entuziasmate.

La adunarea din acest week-end, protestatarii au fluturat steagul Cehiei şi cel al Europei. Ei au marcat astfel punctul culminant al unei serii de manifestaţii, derulate în mai multe oraşe de la finele lui aprilie, împotriva premierului Andrej Babis, al doilea cel mai bogat om din ţară.

Andrej Babis, în vârstă de 64 de ani, fondatorul unui conglomerat agroalimentar – Agrofert, a fost inculpat anul trecut fiind bănuit că a deturnat două milioane de euro, bani europeni. În plus, s-ar afla în conflict de interese între actrivităţile politice şi afacerile sale, potrivit unui proiect de audit întocmit de Comisia Europeană şi din care au fost publicate extrase de către presa cehă.

Potrivit acestor documente, premierul continuă să fie beneficiarul Agrofert, de care s-a despărţit în oficial în 2017 dar soţia sa continuă să conducă afacerile.

Primul ministru neagă cu vehemenţă că s-ar afla într-un conflict de interese şi a calificat aceste rapoarte drept «atacuri duse împotriva ţării» şi a vorbit de «erorile» din audit.

Adversarii îi reproşează şi apartenenţa la Partidul Comunist, înainte de 1989 şi posibila colaborare cu poliţia secretă a fostului regim.

Manifestanţii au cerut şi demisia ministrei pentru Justiţie acuzând-o că frânează şi că doreşte chiar oprirea anchetei existente pe numele premierului.

În ciuda contestaţiilor, mişcarea populistă ANO, condusă de premier, a câştigat alegerile europene de la finele lui mai. Discursul său populist a găsit un ecou favorabil în regiunile frontaliere, cel mai atinse de restructurarea economică în timp ce locuitorii din marile oraşe îl contestă. 

Câştigător al alegerilor legislative din 2017, susţinut de 30% dintre alegători, partidul său deţine 78 din cele 200 de fotolii din Camera Deputaţilor.  Compus din ANO şi din partidul social-democrat, guvernul minoritar este susţinut de comunişti.