Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Relansare, la nivel de prim-miniştri, a dialogului franco-rus

gettyimages-1154067438_0.jpg

Le Havre, oraş renăscut din cenuşă după al doilea război mondial cu numeroase reuşite arhitecturale, cum ar fi Teatrul “Vulcan”
Le Havre, oraş renăscut din cenuşă după al doilea război mondial cu numeroase reuşite arhitecturale, cum ar fi Teatrul “Vulcan”
Sursa imaginii: 
Alex Grimm/Bongarts/Getty

Primul ministru rus Dmitri Medvedev s-a aflat luni 24 iunie în orşul Le Harve din Normandia unde a discutat cu omologul său francez Edouard Philippe. Întîlnirea s-a înscris în contextul unei noi iniţiative a preşedintelui Emmanuel Macron de a redeschide dialogul cu Rusia.

Edouard Philippe a fost primar în oraşul Le Havre între 2010 şi 2017. Poate că din acest motiv a preferat să-l primească pe Dmitri Medvedev aici, ceva mai departe de Paris. O modalitate de a spune deasemenea că diplomaţia trebuie din cînd în cînd descentralizată.

Jurnaliştii nu au aşteptat nici o declaraţie spectaculoasă după acestă discuţie, cel mai important lucru este faptul că ea a avut loc. De la vizita preşedintelui rus Vladimir Putin la Versailles, în 2017, nici un demnitar rus de rang înalt nu a mai venit în Franţa. Relaţille franco-ruse continuă să fie serios perturbate de anexarea Crimeii şi de sprijinul acordat de Moscova separatiştilor din estul Ucrainei.

In acelaşit timp schimburile cu Rusia continuă. Rusia este al 12-lea partener comercial al Franţei, ne informează Agenţia France Presse. Preşedintele Emmanuel Macron, care speră să joace un rol important şi în relansarea construcţiei Europene, consideră că dialogul cu Rusia este esenţial, şi că ar fi o greşeală tactică din partea europenilor să împingă Rusia în braţele Chinei.

Grupuri franceze importante precum Total, Auchan, Renault, Société Gnérale investesc în Rusia. Parisul şi Berlinul au mai acţionat împreună pentru a evita o excludere a Rusiei din Consiliul Europei.

Subiectele abordate de cei doi premieri au fost de interes bilateral dar şi legate de internaţional. Agenţia France Presse consideră că în această întîlnire trebuie să vedem o mînă întinsă a Franţei către Rusia, mai ales în contextul în care, la sfîrşitul lunii august, Franţa găzduieşte la Biarritz un summit G7. De notat că grupul se numea G8 înainte de criza din Ucraina, şi că Rusia făcea parte din el.