Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia revine în Adunarea Consiliului Europei, o premieră de când a fost anexată Crimeea

conseil_europe.jpg

Consiliul Europei reuneste parlamentari din 47 de state europene
Consiliul Europei reuneste parlamentari din 47 de state europene
Sursa imaginii: 
David Betzinger/Hans Lucas/AFP

Adunarea parlamentară a Consiliului Europei a autorizat Rusia să revină în sânul instanţei de la Strasbourg. Este vorba de prima instituţie care ridică aşadar sancţiunile decise după anexarea Crimeeii şi declanşarea războiului din estul Ucrainei în urmă cu 5 ani. O revenire care nemulţumeşte profund autorităţile de la Kiev.

Spre nemulţumirea ucrainenilor, cei 18 parlamentari ruşi au reapărut marţi în hemiciclul de la Strasbourg. In prealabil, Adunarea parlamentară a Consiliului Europei (APCE) acceptase, după 9 ore de dezbateri aprige şi discutarea a 222 de amendamente, să-i reprimească în sânul organizaţiei paneuropene de apărare a drepturilor omului pe reprezentanţii Moscovei. Lucru care nu se mai întâmplase din 2014 încoace, de când Rusia invadase Crimeea şi declanşase ostilităţile în Donbass. 118 parlamentari ai statelor membre ale Consiliului Europei au votat pentru, 62 contra şi 10 s-au abţinut.

APCE, unul din organele Consiliului Europei, nu are putere de constrângere. El emite doar recomandări sau cere socoteală guvernelor în domeniul drepturilor omului şi al respectării democraţiei. In 2014, după anexarea Crimeeii de către Rusia, instanţa a retras delegaţiei ruse dreptul la vot. Moscova a replicat, boicotând mai întâi APCE şi apoi, începând cu 2017, refuzând să-şi mai plăteasă contribuţia anuală la bugetul Consiliului Europei. Recent, Rusia chiar a ameninţat că va părăsi instituţia de la Strasbourg, lucru care ar fi fost o premieră în istoria de 7 decenii a organizaţiei. In plus, un astfel de gest le-ar fi tăiat cetăţenilor ruşi orice posibilitate de recurs în faţa Curţii europene a drepturilor omului (CEDO). „Ar fi periculos ca sub pretextul unor chestiuni geopolitice care se reglează în alte părţi să împiedicăm accesul unor milioane de cetăţeni la instanţe care le apără drepturile” a estimat Amélie de Montchalin, secretara de stat franceză la Afaceri europene. Eventualitatea ca ruşii să fie privaţi de acces la CEDO – chiar dacă Moscova nu aplică întotdeauna deciziile acesteia – a convins în cele din urmă majoritatea statelor membre să accepte revenirea Rusiei în sânul Consiliului Europei.

Reamintim că Consiliul Europei are 47 de state membre iar comitetul său de miniştri – şefii diplomaţiilor celor 47 – este instanţa decizională. Ea este actualmente prezidată de Franţa. Succesorul norvegianului Thorbjorn Jagland în postul de secertar general al Consiliului Europei va fi ales miercuri, vot la care va putea deci participa şi Rusia.

Cum a reacţionat Ucraina după această revenire a Rusiei în sânul Adunării parlamentare a Consiliului Europei?

Cum era previzibil, Ucraina şi-a anunţat intenţia de a-şi suspenda participarea la lucrările APCE. Se va organiza de asemenea un vot în parlamentul de la Kiev pe această temă, pentru a „determina de o manieră clară” viitoarea participare a ţării în instanţele Consiliului Europei. Nou alesul preşedinte al Ucrainei Volodimir Zelenski, s-a declarat şi el „decepţionat” de autorizaţia dată Rusiei de a reveni în organizaţia de la Strasbourg. Liderul de la Kiev a mai precizat pe pagina sa Facebook că a încercat, vizibil în zadar, să-i convingă pe cancelara germană Angela Merkel şi pe preşedintele francez Emmanuel Macron să-l spijine în acest sens.

In demersul ei, acela de a refuza reintegrarea Rusiei, Ucraina a fost sprijinită de ţările baltice, Georgia, Polonia şi Regatul unit.

 
Rusia revine în Adunarea Consiliului Europei, o premieră de când a fost anexată Crimeea