Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron în Japonia: vizită oficială şi participare la summit-ul G20

Premierul japonez Shinzo Abe şi preşedintele francez Emmanuel Macron în cursul unei precedente întîlniri

Preşedintele francez Emmanuel Macron îşi începe miercuri 26 iunie o vizită oficială în Japonia, unde, la sfîrşitul săptămînii, va participa şi la summit-ul grupului G20 găzduit la Osaka pe 28 şi 29 iunie. Printre altele, preşedinţia franceză anunţă că Emmanuel Macron va avea o întrevedere cu omologul său american Donald Trump pe tema crizei iraniene.

Emmanuel Macron va avea miercuri 27 iunie convorbiri cu primul ministru japonez Shinzo Abe, iar joi 28 iunie va fi primit de noul împărat Naruhito. Seful statului francez este al doilea demnitar străin, după Donald Trump, căruia i se acordă această onoare.

Relaţiile foarte bune dintre Franţa şi Japonia au fost perturbate în ultimul timp de fricţiunile dintre firmele Renault şi Nissan în contextul afacerii Carlos Ghosn. Reamintim că patronul grupului Renault-Nissan este în stare de arest în Japonia pe motiv de malversaţiuni financiare, în aşteptarea unui proces. Probabil că situaţia lui Carlos Ghosn care are o triplă cetăţenie (franceză, libaneză, braziliană) va fi abordată în mod discret de Emmanuel Macron în cursul convorbirilor cu premierul japonez. Într-un registru mai oficial însă Franţa doreşte să relanseze parteneriatul pe multiple planuri cu Japonia. Seful statului francez este însoţit de mai mulţi ministri, printre care cel de externe şi cel al economiei, precum şi de mai mulţi patroni.

Japonia şi Franţa mai au un interes imediat în comun, acela de a asigura reuşita summit-ului G20 de la Osaka. Acest grup de ţări reprezintă 85 la sută din comerţul internaţional, două treimi din populaţia mondială şi 90 la sută din produsul mondial brut. Din 2008 încoace acest club restrîns dar cu enormă influenţă pe planetă se reuneşte periodic la trei niveluri, cel mai important fiind cel de şefi de stat şi de guvern. Putem spune deci că aceşti oameni deţin puterea planetară şi dacă s-ar înţelege lucrurile ar merge mai bine pe toate meridianele globului. Deciziile care nu pot fi luate uneori la ONU, unde se reunesc aproape 200 de ţări, ar putea fi luate în formula mai restrînsă de 20.

Franţa şi Japonia au declarat deja că vor face tot posibilul pentru ca grupul G20 de nu devină o arenă de înfruntare între doi giganţi, China şi Statele Unite. O bună iniţiativă din partea Japoniei şi a Franţei, dacă ţinem cont că americanii şi chinezii au intrat într-o logică de război comercial şi de înfruntare tehnologică fără precedent.

Agenda discuţiilor de la Osaka riscă să fie însă perturbată de imprevizibilul Donald Trump şi de noile tensiuni dintre America şi Iran.

Premierul japonez Shinzo Abe, care a efectuat recent o vizită la Teheran, a încercat o mediere între cele două ţări, fără nici un rezultat însă. El ar fi încercat să-l convingă pe ayatolahul Ali Khamenei să discute direct cu preşedintele Trump. Numai că ghidul suprem al Iranului nu-şi doreşte, se pare, un astfel de exerciţiu mediatic (de care este avid de exemplu preşedintele nord corean Kim Jong-un).

Revenind la programul preşedintelui francez: el va efectua o escală şi la Kyoto pentru a celebra, după cum arată Agenţia France Presse, fascinaţia culturală reciprocă dintre Franţa şi Japonia. Printre altele şeful statului francez va vizita atelierul unui pictor de kimonouri, pe nume Kunihiko Moriguchi, considerat în ţara sa un “tezaur naţional în viaţă”. Merită reţinută această subtilitate japoneză, că termenul de tezaur poate fi atribuit şi unor oameni, nu doar unor obiecte imateriale.