Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa, justiţie - statul recunoscut vinovat pentru poluarea aerului

000_ir6co_0.jpg

Efectele poluării aerului, uneori, la Paris: Turnul Eiffel se vede ca prin ceaţă
Efectele poluării aerului, uneori, la Paris: Turnul Eiffel se vede ca prin ceaţă
Sursa imaginii: 
AFP/Thomas Samson

Pentru prima dată, în Franţa, justiţia recunoaşte vina statului într-un dosar legat de poluarea aerului. Un tribunal administrativ i-a dat dreptat unei mame care a sesizat justiţia întrucît fiica ei s-a îmbolnăvit respirînd aer poluat într-un cartier din preajma şoselelor de centură ale capitalei franceze. Este un moment “istoric”, afirmă avocatul victimei citat de cotidianul Le Monde.

“Statul a greşit întrucît nu a luat suficiente măsuri pentru a asigura calitatea aerului şi pentru a limita, între 2012 şi 2016, concentrarea de gaze poluante conform normelor sanitare în regiunea Ile-de-France”. Am citat explicaţia Tribunalului de la Montreuil, localitate limitrofă cu Parisul.

Iată un pas important pentru o mai mare responsabilizare a autorităţilor franceze în materie de calitate a aerului. În regiunea pariziană, mai ales în momente de caniculă, sunt lansate deseori avertismente în legătură cu prezenţa unor catităţi excesive de particule nocive în compoziţia aerului. De obicei aceste avertismente sunt însoţite de obligativitatea reducerii vitezei la Paris şi în împrejurimi.

Despre familia care a depus plîngerea se ştie acum că a preferat să se mute din regiunea pariziană după ce fetiţa a început să sufere de probleme respiratorii (bronşite repetate şi crize de astm). Nu toată lumea se poate muta însă dintr-un departament care este plămînul ecnomic al Franţei.

Potrivit asociaţiei Ecologie fără frontiere, în jur de 67 000 de persoane mor prematur în Franţa din cauza poluării aerului. Respectiva asociaţie îndeamnă şi alte persoane să depună plîngere dacă se consideră victime, de exemplu datorită utilizării pesticidelor. Justiţia transmite în orice caz un mesaj clar statului pentru a nu ceda, cum a făcut-o deseori în trecut, în faţa unor grupuri de presiune care apără interesele industriilor poluante.

Potrivit informaţiilor de care dispune cotidianul Le Monde, alte 39 de dosare de acelaşi tip precum cel tratat la Montreuil sunt examinate de diverse tribunale la Lyon, Lille sau Grenoble. Există un drept al cetăţeanului de a trăi într-un mediu sănătos, drept pe care, mai devreme sau mai tîrziu, statele vor trebui să şi-l asume integral.