Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Facebook va colabora cu justiţia franceză

fb.jpg

Facebook va colabora cu justitia francezà furnizându-i adresele IP necesare pentru a-i depista pe autorii unor mesaje de urà
Facebook va colabora cu justitia francezà furnizându-i adresele IP necesare pentru a-i depista pe autorii unor mesaje de urà
Sursa imaginii: 
REUTERS/Dado Ruvic

Facebook a anunţat că de acum încolo va colabora cu justiţia franceză. Mai exact, reţeaua mondială de socializare va furniza autorităţilor franceze adresele IP ale autorilor unor declaraţii de ură făcute pe internet. O cerere pe care guvernanţii francezi o făcuseră demult.

Postările pe internet cu caracter homofob, rasist sau antisemit – nimic nu va mai scăpa nepedepsit, cel puţin teoretic. Facebook a acceptat, în fine, să răspundă pozitiv unei solicitări făcute de multă vreme de guvernanţii francezi. De acum încolo, reţeaua de socializare va furniza, la cererea justiţiei franceze, adresa IP – cea care permite identificarea şi localizarea calculatorului folosit de internaut. E vorba, evident, de adresele celor care propagă mesaje de ură pe Facebook.

„Măsura va permite stoparea valului de ură la care asistăm actualmente pe internet” a spus secretarul de stat însărcinat cu chestiunile digitale. Cédric O amintea în acest context că „până acum, Facebook nu ne permitea să-i identificăm decât pe cei care propagă conţinuturi despre terorism şi pedo-pornografie”.

Noul angajament luat de Facebook va permite justiţiei franceze să funcţioneze mai rapid şi mai eficient. Nu va mai fi nevoie de o lungă procedură transatlantică pentru a obţine anumite informaţii şi a-i pedepsi pe autorii unor mesaje de ură.

Reamintim că anul trecut, gigantica reţea de socializare cu peste două miliarde de utilizatori în lume, s-a angajat într-o strânsă colaborare cu guvernul de la Paris pentru a preveni mai bine difuzarea unor mesaje de ură pe internet. In acest sens, Mark Zuckerberg, creatorul şi patronul Facebook, a avut mai multe întâlniri cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Legea franceză pedepseşte penal orice declaraţii rasiste, antisemite, homofobe sau de ură. De aceea, decizia lui Facebook este specifică Franţei. Pentru moment cel puţin.