Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mirazur, primul restaurant francez ales „cel mai bun restaurant din lume”

mirazur.jpg

Cheful argentinian Mauro Colagreco în restaurantul pe care l-a creat la Menton, "Mirazur"
Cheful argentinian Mauro Colagreco în restaurantul pe care l-a creat la Menton, "Mirazur"
Image source: 
AFP

„Mirazur”, restaurantul francez de la Menton (Coasta de Azur) al chefului argentinian Mauro Colagreco a fost ales cel mai bun restaurant din lume. E vorba de prima instituţie franceză care obţine acest titlul de când a fost creat clasamentul în 2002. Clasament realizat de revista britanică „Restaurant” şi a cărei ediţie 2019 a fost anunţat în cursul unei ceremonii la Singapore.

Cheful Mauro Colagreco, argentinian şi italian de origine, primise recent a treia stea în cunoscutul ghid gastronomic Michelin, devenind astfel singurul chef străin recompensat cu trei stele.

In vârstă de 42 de ani, marele bucătar are un fizic de jucător de rugby, este poliglot – vorbeşte 5 limbi – şi este capabil să inventeze între 250 şi 300 de reţete noi pe an. Sosit în Franţa în 2001, Mauro Colagreco a fost format de cei mai mari chefi francezi: Bernard Loiseau, Alain Passard şi Alain Ducasse.

Restaurantul său, „Mirazur”, l-a deschis în 2006 la Menton, în Franţa, la 30 de metri de frontiera cu Italia. Un an mai târziu obţinea prima stea Michelin. In „brigada” sa – echipa de la bucătărie – sunt angajaţi 25 de oameni de 8 naţionalităţi diferite.

Orlando Torricelli, colegul nostru de la redacţia în limba spaniolă, a stat de vorbă zilele trecute la Menton cu Mauro Colagreco, înainte ca restaurantul acestuia să fie desemnat „cel mai bun din lume”. „Mirazur este o prelungire a frontierei, devine un loc bogat în schimburi şi influenţe. Restaurantul e amplasat în mijlocul unor bogăţii naturale care formează o frontieră. O frontieră naturală între curenţii reci şi calzi care sunt buni pentru pescuit. Aici avem însă mai ales marea şi muntele, suntem în mijlocul unui loc plin de bogăţii naturale dar şi culturale. Eu cred că transmitem un mesaj important în actualul context, în momentul în care ţările şi oamenii vor se replieze de teama celuilalt şi de frica radicalizării. Restaurantul nostru transmite un mesaj frumos despre frontieră care, în loc să ne divizeze, ne uneşte” spune Mauro Colagreco.

O masă la Mirazur trebuie rezervată foarte din timp – câteva luni înainte – iar preţul unui tacâm poate ajunge până la 260 de euro, fără vin.

Influentul clasament „50 Best”, realizat din 2002 încoace de revista „Restaurant” a grupului de presă britanic William Reed, este adesea criticat, mai ales de chefii francezi care-l acuză de complezenţă şi opacitate. Ca să contrabalanseze acest controversat Top, chefi francezi dar şi americani şi japonezi au lansat în 2015 „Lista”, clasamentul a o mie de restaurante din toată lumea.

 
Mirazur, primul restaurant francez ales „cel mai bun restaurant din lume”