Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Incendiul de la Notre-Dame: nici o dovadă că ar fi existat o “mînă criminală”

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Nu există nici un element de natură să acrediteze ipoteza unei origini criminale a incendiului de la catedrala Notre-Dame de la Paris. Iată concluzia unei anchete preliminare legată de drama cu rezonanţă palentară intervenită pe 15 aprilie.

Nici o mînă răuvoitoare nu s-a aflat deci în spatele acestui incendiu care pentru francezi rămîne o dramă naţională. În felul ei această ştire este una bună. Opinia publică, deja bulversată de imaginile care au făcut înconjurul lumii pe 15 aprilie, este deci scutită de un nou şoc emoţional. Bineînţeles, pe reţelele de socializare şi în conversaţiile private au fost avansate multe scenarii complotiste… Pentru procurorul Rémy Heitz însă alte piste sunt privilegiate, cum ar fi proasta funcţionare a sistemului electric sau cea a unei ţigări care nu a fost stinsă cum trebuie şi de unde ar fi pornit totul.

Anchetatorii au audiat în jur de o sută de martori: muncitorii implicaţi în operaţiunile de restaurare a catedralei în luna aprilie, agenţii de pază, diverşi şefi de intreprinderi care participau la acel şantier. Reaminim că acest emblematic monument al Parisului şi-a pierdut, în urma incendiului, acoperişul, fleşa, precum şi o parte din bolţi.

De pe data de 15 aprilie mai multe echipe de specialişti au intervenit pentru a stabiliza structura catedralei. Iar ceea ce s-a întîmplat la Notre-Dame i-a determinat şi pe edilii din alte ţări europene la prudenţă şi vigilenţă. La Berlin, de exemplu, pompierii au făcut exerciţii pentru a verifica dacă, în caz de incendiu, sunt capabili să intervină repede pe acoperişurile unor astfel de edificii, la peste o sută de metri înălţime.

La Paris, însă, cercetările nu s-au terminat. Parchetul a anunţat deschiderea unei anchete judiciare pentru degradarea involuntară, prin incendiu, a catedralei, şi pentru încălcarea deliberată a obligaţiei de prudenţă sau de securitate impusă de lege şi regulamente. Dincolo de aceste formule juridice se află deci intenţia de continuare a investigaţiilor, de aprofundare a lor, cu ajutorul unor experţi, pentru identificarea acelui moment cînd o simplă neglijenţă, poate, s-a transformat în dezastru.