Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit G20 în Japonia: numeroase tensiuni între participanţi, inclusiv între aliaţi

2019-06-26t091435z_620363175_rc1c6b2b13c0_rtrmadp_3_japan-france_0.jpg

Emmanuel Macron în prima zi a vizitei sale în Japonia, convorbiri cu Shinzo Abe
Emmanuel Macron în prima zi a vizitei sale în Japonia, convorbiri cu Shinzo Abe
Sursa imaginii: 
Koji Sasahara/Pool via REUTERS

Preşedintele francez se află în Japonia unde vineri 28 şi sîmbătă 29 iunie are loc o reuniune a grupului G20. Seful statului francez Emmanuel Macron şi primul ministru japonez Shinzo Abe se consultă pentru a adopta poziţii comune în contextul acestui summit, dar şi în perspectiva reuniunii la nivel înalt a grupului G7 de la sfîrşitul lunii august, de la Biarritz, din Franţa. Emmanuel Macron a făcut mai multe declaraţii la Tokyo, unele dintre ele fiind legate de chestiunea climaterică, măr al discordiei între Franţa şi Statele Unite.

Grupul G20 este format din liderii cei mai puternici ai planetei, şi în mod normal astfel de întîlniri ar trebui să ducă la atenuarea diverselor crize existente pe plan internaţional. Este important că aceşti lideri se întîlnesc şi discută, chiar dacă între ei persistă divergenţe puternice. În contextul acestui summit G20 de la Osaka au loc însă şi numeroase întîlniri bilaterale foarte importante. Întînirea dintre Donald Trump şi Xi Jinping, de exemplu, va fi scrutată cu mare atenţie, în contextul în care China şi Statele Unite sunt într-o competiţie acerbă pe plan economic şi tehnologic. Conflictul comercial actual dintre cele două ţări, pe unii comentatori îl numesc de-a dreptul război economic, este un dosar care va fi dezbătut mai mult în culise. În schimb, dosarul nuclear iranian şi dosarul nuclear nord-coreean figurează pe agenda oficială a discuţiilor.

Preşedintele american Donald Trump se va mai întîlni şi cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru a discuta o chestiune extrem de spinoasă. Turcia face parte din Alianţa Atlantică dar a decis să cumpere tehnologie rusă pentru a-şi întări sistemul de apărare anti-aeriană. Unii comentatori se întreabă dacă Turcia mai poate fi considerată un aliat al occidentalilor. Washington-ul a adresat de altfel un ultimatum Ankarei cerîndu-i să renunţe la cooperarea militară cu Rusia. In caz contrar, Statele Unite ameninţă cu sancţiuni.

Si preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să aibă o întrevedere bilaterală cu Donald Trump. O întîlnire între aliaţi, nimic, de spus, deşi… Seful statului francez nu a apreciat modul brutal în care Donald Trump a retras semnătura Americii din acordul de la Paris privind schimbările climaterice. Într-un moment cînd întreaga Franţă şi o bună parte a Europei sunt confruntate cu o caniculă fără precedent din 1947 încoace, Emmanuel Macron avertizează că “bătălia climaterică” este o urgenţă. Seful statului francez nu concepe ca în documentul final care va fi adoptat la summit-ul de la Osaka să nu figureze angajamente legate de combaterea poluării şi a efectului de seră.

Marţi 25 iunie preşedintele francez a discutat la telefon cu preşedintele iranian Hassan Rohani, în încercarea de a găsi soluţii pentru atenuarea tensiunii dintre Iran şi Statele Unite. Si Shinzo Abe face eforturi în acest sens, el s-a aflat chiar, săptămîna trecută, în vizită la Teheran. “Iranul nu are nici un interes pentru a adînci tensiunile din regiune şi nu vrea să intre în război nici cu Statele Unite şi nici cu alte ţari”, a declarat Hassan Rohani în cursul acestei convorbiri, cuvinte reluate de agenţia oficială iraniană Irna.

Franţa, care a fost cel mai sever negociator al acordului nuclear semnat cu Iranul, consideră că acesta poate fi salvat. Mai rămîne însă dificila misiune de a-l convinge pe Donald Trump că o înfruntare militară cu Iranul ar fi o veritabilă catastrofă. Liderul de la Casa Albă, aflat în campanie electorală pentru un al doilea mandat, n-ar avea nici el, în principiu, interesul de a antrena America într-un nou război. El a făcut campanie pînă acum pledînd tocmai pentru retragerea soldaţilor americani din Irak şi Afganistan, două ţări unde intervenţiile americane au fost costisitoate, cu pierderi umane importante, şi fără atingerea obiectivelor propuse.